28 de setembre de 2020 28/9/20

Morella i Terrassa commemoren els 100 anys del Montenpio dels Fills dels Maestrat

Morella i Terrassa commemoren els 100 anys del Montenpio dels Fills dels Maestrat - (foto 1)
  • L’Alcalde de Morella i la regidora de cultura es van desplaçar fins a Terrassa per a participar dels actes commemoratius del centenari del Montepio dels Fills del Maestrat, en l’actualitat, associació cultural

  • Durant este cap de setmana també han tingut lloc les festes d’Herbeset

MÉS FOTOS
Morella i Terrassa commemoren els 100 anys del Montenpio dels Fills dels Maestrat - (foto 2)

Terrassa i Morella han renovat el vincle que les uneix amb la celebració, aquest cap de setmana, dels 100 anys de l’Associació Cultural “El Maestrat” de Terrassa. La comitiva morellana va ser rebuda per l’alcalde de la ciutat de Terrassa, Jordi Ballart, i diferents regidors de la corporació municipal, en l’edifici de l’ajuntament, on l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, va signar en el llibre d’honor de la ciutat egarenca. Seguidament, els dos alcaldes i el president de l’entitat, Ramón Davi, van inaugurar les activitats amb la presentació de dos llibres i l’exposició fotogràfica Flaó Connection, ubicada al Centre Cultural de Terrassa.

Durant la presentació dels llibres, els dos màxims representants dels dos municipis han destacat els lligams que uneixen Terrassa i Morella des de fa 100 anys. "Gràcies a vosaltres, les ciutats de Terrassa i Morella compartim moltes coses; som dues ciutats germanes i volem mantenir aquesta relació ben potent i, evidentment, un element essencial per mantenir aquesta relació és la vostra entitat", així s'ha expressat l'alcalde de Morella. Per la seva banda, Jordi Ballart ha expressat que "crec que també gràcies a totes aquestes persones que van venir en el seu moment de fora han pogut contribuir al progrés, al benestar, a la riquesa i a la diversitat cultural que té en aquests moments la ciutat de Terrassa". L'alcalde de Terrassa també ha afegit "entre aquests col·lectius de persones hi ha els ciutadans i ciutadanes que van venir a principis del segle XX, després de la primera guerra mundial, fruit de la crisi del tèxtil a la zona d’Aragó, a la zona de Morella".

Després de la presentació hi ha hagut una degustació de productes de Morella. I a la nit, ha estat el moment de la música del grup Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries. El diumenge s’han fet els actes més propis de l’entitat amb una trobada de socis i simpatitzants abans de la missa. A les dues del migdia s’ha fet un dinar de germanor amb la presència de les autoritats municipals i l’entrega de premis del concurs de relats que l’entitat ha organitzat per commemorar el centenari.

El mateix diumenge els dos alcaldes també es van desplaçar fins a Barcelona per viure en directe la diada castellera en motiu de les festes de la Mercè i van poder gaudir, des del balcó de l’ajuntament, del Castell de 3 de 10 que van fer els Minyons de Terrassa. De fet va ser el primer Castell de 10 que es feia en la plaça Sant Jaume.

Festes d’Herbeset

Este cap de setmana també han tingut lloc les festes d’Herbeset en honor a Sant Miquel amb molta activitat i participació. La Confraria Sant Miquel Arcàngel d’Herbeset amb la col·laboració del consistori morellà han preparat una programació plena d’activitats per a tots els públics. Aquesta xicoteta localitat situada a uns pocs quilòmetres de Morella està deshabitada durant la major part de l’any, no obstant açò en dates assenyalades, com les seues festes patronals, el poble s’omple de gent i ambient. Els actes es van iniciar el divendres a la vesprada amb l’Anunci de festes, benvinguda dels Absents i engalament dels carrers, “Bespres”.
Van continuar el dissabte amb, entre altres, la Despertà, campionat de birles, menjar de germanor, concert de la rondalla i ball. El diumenge es realitzarà la missa en honor a Sant Miquel i ja a la vesprada el vi d’honor i les tradicionals joies i jocs.

Pujar