elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Exhumades a Castelló les restes del que fóra alcalde de Morella, Domingo Borrás

Exhumades a Castelló les restes del que fóra alcalde de Morella, Domingo Borrás
  • Afusellat al 1941, les seues restes es trobaven a una fosa comuna del cementiri de Castelló, junt a altres ajusticiats en les mateixes dates, molts d’ells de la comarca dels Ports

  • L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha acompanyat en l’exhumació a familiars de Domingo Borràs i els membres del Grup de Recerca de la Memòria Històrica que s’encarreguen de les tasques de recuperació dels cossos

MÉS FOTOS
Exhumades a Castelló les restes del que fóra alcalde de Morella, Domingo Borrás - (foto 2)
Exhumades a Castelló les restes del que fóra alcalde de Morella, Domingo Borrás - (foto 3)

Les restes del que va ser alcalde de Morella durant alguns mesos de la guerra civil, Domingo Borrás Pascual, van ser exhumades ahir, 29 de desembre, al cementeri civil de Castelló en el marc dels treballs d’exhumacions de víctimes de la repressió franquista dins de la campanya que impulsa, des del passat 7 de novembre de 2021, el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló amb projectes subvencionats per l’Ajuntament de Castelló i la Diputació.

Domingo Borrás Pascual va ser afusellat a Castelló el 10 de juny de 1941 a l’edat de 51 anys, quan ja havien passat més de dos anys de l’acabament de la Guerra Civil, en una de les accions de venjança del Règim Franquista amb aquelles persones que havien col·laborat amb la República. Domingo Borrás, fuster de professió, tan sols comptava com a causa del seu ajusticiament amb la seua ideologia republicana i haver estat un col·laborador de Matias Sangüesa, qui també va ser alcalde de Morella als inicis de la República i, posteriorment, president de la Diputació.

Des del Grup de Recerca van traslladar la informació obtinguda de Domingo Borrás tant als familiars com a l’Ajuntament de Morella i ahir van estar presents en l’exhumació coneixent de primera mà el treball que es realitza en el cementeri de Castelló.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha agraït els treballs arqueològics i ha destacat ‘’tot el que significa de recuperació de la memòria tant per als familiars com per a la pròpia Ciutat de Morella ja que Domingo va ser, durant un temps, el seu màxim representant i de fet, per això, injustament el van assassinar’’ . Ripollés ha volgut afegir que ‘’des de fa temps col·laborem amb els grups de recerca i impulsem projectes de memòria històrica amb l’institut i altres entitats. Tot el que va ocórrer durant la guerra civil i la postguerra ha sigut i és una història silenciada que devem conèixer, des del respecte i la veritat, per dignificar la memòria de tants pobles i  famílies. Per treballar ara i sempre per la pau i la llibertat’’.

 

Pujar