28 de gener de 2020 28/1/20

Compromís reclama al Govern "un decidit suport al Parador de Morella"

Compromís reclama al Govern "un decidit suport al Parador de Morella" - (foto 1)

  El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha exigit al Govern que "pose en valor el patrimoni i la qualitat turística de la comarca dels Ports a través de l'impuls a les obres de construcció del Parador de Turisme de Morella", pràcticament paralitzades des 2012. Aquesta mateixa setmana el propi Govern ha admès a la coalició que els pressupostos generals de 2018 -que van comptar amb els vots de PP, PSOE i Ciutadans- no han disposat fons per a aquest projecte, tot i l'esmena de Compromís que va ser rebutjada per aquestes tres forces.

  D'altra banda la coalició valenciana ha demanat al nou Govern que "siga sensible amb el patrimoni, els materials i la història que atresora el patrimoni morellà i replantege el projecte amb el màxim respecte cap al patrimoni del Reial convent de Sant Francesc i les Agustines" . Els treballs van ser adjudicats per Turespaña, organisme adscrit al Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital a 2009, farà dos lustres el proper any. Les obres segueixen a l'espera de l'estudi arqueològic i per solucionar qui executarà els treballs, després de la renúncia de l'adjudicatària Sacyr, que va executar inversions al túnel de la futura instal·lació turística. En el present any s'han executat obres d'emergència com a conseqüència dels ensorraments a la cara Est de la muralla.

  Els autors i estudiosos del tema coincideixen en considerar aquest BIC com el més paradigmàtic i millor conservat en el seu gènere de tota l'antiga Corona d'Aragó. Encara que ha patit importants mutilacions i vexacions, manté la seua reconeguda autenticitat, conservant encara l'estructura primera de la seua configuració: atri, porteria, església, claustre, refectori, sala capitular amb les pintures de "la dansa de la mort", on pot llegir-se la seua història, la qual cosa suposa un privilegi poc freqüent.

  "Demanem a més el màxim respecte per la història, que no s'utilitzen materials aliens als mètodes arquitectònics de la zona com és el granit, sense ús ni presència coneguda a la zona, qüestions que arquitectes especialistes de l'Associació per a la Recuperació de Centres Històrics d'Espanya (Archival) van constatar en el projecte inicial. Esperem que aquesta aturada forçat haja servit per reflexionar i millorar el projecte", ha afegit el senador Mulet.

  El portaveu de Compromís al Senat ha recordat que "ja vam reclamar en el seu moment que es prengueren mesures per evitar qualsevol intent de reconstrucció que falsegés el conjunt arquitectònic, procurant-ne la conservació i consolidació, limitant-se a restaurar allò que fora absolutament indispensable".

  El senador ha considerat necessaris tots els controls arqueològics, però ha lamentat que "el PP no s'haja pres seriosament en aquests anys l'impuls que aquesta obra mereix, ja que suposarà un revulsiu per a la comarca, la desestacionalització turística i la creació d'oportunitats a l'interior" i ha lamentat l'escàs interès inversor dels diferents governs de l'Estat, ja siguen del PP o del PSOE, per aquest territori.

  Pujar