30 de novembre de 2020 30/11/20

Montoro exigix més retallades al Consell per complir amb l'objectiu de dèficit

Montoro exigix més retallades al Consell per complir amb l'objectiu de dèficit - (foto 1)
  • El conseller d'Hisenda ha enviat una carta al secretari d'Estat, Antonio Beteta, per a demanar al Govern que no se'ls obligue a paralitzar inversions amb una exigència que qualifica de "injusta" donada la infrafinançament de la Comunitat Valenciana

MÉS FOTOS
Montoro exigix més retallades al Consell per complir amb l'objectiu de dèficit - (foto 2)

Enguany la Comunitat Valenciana acabarà l'exercici amb un dèficit entorn del 1,4% segons les previsions de la Conselleria d'Hisenda. Són set punts més de l'objectiu de dèficit exigit pel Govern central -establit en el 0,7%- però un descens “molt significatiu" respecte a exercicis anteriors i més tenint en compte el infrafinançament que arrossega esta comunitat.

És el principal argument que sosté el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, davant l'últim requeriment del Ministeri d'Hisenda que exigix al Consell avançar el tancament pressupostari “amb la consegüent paralització de les inversions i de multitud d'actuacions previstes o en marxa en benefici de les famílies i dels sectors productius valencians", lamenta Soler en una carta que ha enviat este divendres al secretari d'Estat, Antonio Beteta, amb qui va mantindre una reunió dimecres passat per a abordar este tema.

Es tracta d’una petició que Soler qualifica de "profundament injusta" al exigir-li a la Comunitat Valenciana que vaja "molt més enllà". El Consell defén que estes retallades no es poden dur a terme ja que la Comunitat Valenciana aporta molt més del que rep. Concretament, els valencians reben 258 euros menys que la mitjana del conjunt d'autonomies sent “l'únic territori a Espanya, i molt probablement a Europa, on es dóna esta espiral perversa", argumenta el conseller d'Hisenda.

Soler insistix en l'esforç que durà a terme la Comunitat Valenciana enguany ja que rebaixarà "en més d'un punt el dèficit i sense aplicar cap retallada". Segons les previsions de la Conselleria d'Hisenda enguany el desequilibri es quedarà entorn del 1,4%, "el major aconseguit per la Generalitat des de 2013". Soler recorda que en dit exercici el dèficit es va situar en el 2,17% mentres que en 2014 va ser del 2,49%.

Davant esta situació, el conseller d'Hisenda interpreta que no es tracta d'un problema de gastos sinó d'ingressos i que així i tot s'exigix als valencians que renuncien a "drets". Uns drets que són "menys opcions de futur per a cinc milions de valencians", explica Soler i recorda que el Consell destina "el 85% dels seus pressupostos a la cobertura dels servicis bàsics fonamentals".

Una inversió en servicis socials que deixa poc marge, segons el conseller, per a la resta de polítiques. A més, al·ludix Soler a l'anterior govern regional del PP “que amb els seus gastos plurianuals consumixen bona part de la dotació". Des de la Conselleria d'Hisenda demanen al Govern central que "reconsidere" el requeriment i no prenga cap decisió que puga "penalitzar" a la Comunitat Valenciana.

Potestat d'un Govern en funcions

Per al conseller d'Hisenda resulta "xocant" esta exigència de retallades ja que, segons Vicent Soler, El Govern al·lega la seua condició d'estar en funcions "per no posar remei transitoriament" al infrafinançament però, no obstant això, exigisca a la Comunitat "que assumisca més sacrificis que la resta d'espanyols", conclou el conseller.

Pujar