elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Moncofa sol·licitarà ajudes per als llauradors pels danys ocasionats per la calamarsa

Moncofa sol·licitarà ajudes per als llauradors pels danys ocasionats per la calamarsa
  • La pedra del passat diumenge va fer molt de mal en els camps de taronja, fruiteres i cultius en general

MÉS FOTOS
Moncofa sol·licitarà ajudes per als llauradors pels danys ocasionats per la calamarsa - (foto 2)
Moncofa sol·licitarà ajudes per als llauradors pels danys ocasionats per la calamarsa - (foto 3)
Moncofa sol·licitarà ajudes per als llauradors pels danys ocasionats per la calamarsa - (foto 4)
Moncofa sol·licitarà ajudes per als llauradors pels danys ocasionats per la calamarsa - (foto 5)

L'equip de Govern de l'Ajuntament de Moncofa ha decidit sol·licitar una línia d'ajudes per als agricultors que s'han vist perjudicats greument, en alguns casos, per la calamarsada d'aquest diumenge. L'alcalde impulsarà aquesta iniciativa després de comprovar els danys ocasionats per la tromba i mantenir contactes amb agricultors del municipi.

Wences Alós Valls, alcalde de Moncofa, creu que “és important actuar amb rapidesa per a ajudar als agricultors que han vist com perilla la collita de la pròxima campanya. La pedra ha fet molt de mal en els camps de taronja, fruiteres i cultius en general, especialment en les zones més pròximes a Nules, però no sols en aqueixa”.

Per aqueix motiu, l'alcalde de Moncofa ha anunciat que “sol·licitarem ajudes per als agricultors del nostre municipi i de tota la comarca que s'hagen vist perjudicats per la calamarsa del diumenge”. Wences Alós farà aquesta reclamació al Govern seguint la petició que li han traslladat els agricultors del poble.

“Els camps que estaven en floració han patit molts danys perquè la pedra ha tirat tota la flor al sòl i ja veurem si l'any que ve hi haurà cultiu o no. Això és al marge de mal que s'ha produït també en les branques dels arbres d'alguns cultius”, ha explicat l'alcalde.

Wences Alós és conscient que hi ha moltes famílies del poble que depenen directament i indirectament del cultiu de cítrics, per la qual cosa els ha mostrat el seu suport. També, ha assumit com a propi de l'equip de Govern de Moncofa les necessitats que ha traslladat ja AVA-ASAJA Castelló, que encara, segons han explicat ells, es troba immersa en les primeres valoracions de la tempesta de calamarsa que va afectar diversos municipis de la Plana Baixa com, a més de Moncofa, Nules, la Vilavella, la Vall d'Uixó o Artana, produint danys importants en els cultius de la zona, principalment en els cítrics.

Valloració d'AVA-ASAJA Castelló

En una primera valoració, AVA-ASAJA Castelló calcula que la superfície afectada és d'aproximadament 5.000 hectàrees, de cítrics majoritàriament. Les pèrdues al sector previsibles per a la pròxima campanya, que evidentment es veurà afectada, seran aproximadament de 25 milions d'euros. Aquesta quantitat podria veure's incrementada segons l'evolució dels arbres.

“Des d'AVA-ASAJA Castelló reclamem mesures urgents per a tots els afectats, establint un pla específic de recuperació en tota la zona afectada de la Plana Baixa, a més d'ajudes directes als agricultors afectats”, han explicat en un comunicat.

Cal recordar que l'extensió de garantia per part de l'assegurança agrària, en determinades situacions, podria no cobrir els danys ocasionats per aquesta calamarsada, ja que comença a partir del 20 d'abril. Des d'AVA-ASAJA Castelló han sol·licitat un estudi en profunditat de la normativa de l'assegurança agrària, “ja que no té sentit que catàstrofes com l'ocorreguda en la vesprada d'ahir, puguen quedar fora de les cobertures de contractació”.

Pujar