elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament de Moncofa reparteix malles amb clemenules de la Plana, entre els més menuts per a fomentar-ne el consum

L’Ajuntament de Moncofa reparteix malles amb clemenules de la Plana, entre els més menuts per a fomentar-ne el consum
  • José María Andrés: “És important promocionar-la i conscienciar a la gente que tenim una varietat excepcional”

L'Ajuntament de Moncofa està immers en una intensa campanya de promoció de la clemenules, que ha comportat entre altres coses el repartiment de més de 500 bossetes amb cítrics d'esta varietat autòctona entre els més menuts del CEIP Avel·lí Corma. De fet, ahir mateix va estar l'alcalde Wences Alós, el regidor d'Agricultura, José María Andrés, juntament amb representants de les cooperatives locals, Soex 2 i RuralMoncofa, distribuint estes malles dins de la campanya de promoció de la marca de qualitat Clemenules de la Plana.

José María Andrés ha explicat que “esta iniciativa té com a objectiu impulsar en el municipi la primera campanya de promoció que realitza esta associació. A més, volem donar valor i difondre les propietats i la qualitat d'esta varietat autòctona dins del conjunt dels cítrics de la Comunitat Valenciana. Cal tindre en compte que pràcticament el 90% del que es produeix a Moncofa és de la varietat clemenules. És important que els veïns del municipi i la nostra comarca ens conscienciem que tenim una varietat excepcional amb una marca de qualitat i sota una denominació d'origen”.

A més d'esta iniciativa, els dies 30 i 31, es repartiran en els baixos de l'Ajuntament bossetes amb 12 gallons de clemenules de la Plana, per a celebrar les campanades de la Nit de Cap d'Any. Es tracta d'una activitat que ja s'ha fet els últims anys i que cada vegada compta amb més adeptes a Moncofa. Es tracta d'aprofitar la campanya de promoció de la clemenules per a acomiadar l'any, perquè és una bona oportunitat per a aconseguir que la clementina siga l'encarregada d'acompanyar la Nit de Cap d'Any i, al seu torn, donar a conéixer la campanya de posada en valor de la clementina més tradicional.

Moncofa forma part de l'associació de la clemenules

Cal recordar que l'Ajuntament de Moncofa va entrar a formar part de l'òrgan consultiu de l'Associació per a la Diferenciació i Posada en Valor de la Qualitat de la Clemenules de la Comarca de la Plana de la província de Castelló el mes de maig passat. L'objectiu d'esta associació és posar en valor la qualitat de la producció citrícola de la comarca i millorar la rendibilitat i els ingressos de totes les famílies que viuen d'este sector.

José María Andrés, regidor d'Agricultura de Moncofa, forma part d'este consell consultiu i ha estat present en les reunions. L'edil i també tinent alcalde de Moncofa ha assegurat que “l'Ajuntament de Moncofa, com no podia ser d'una altra forma, ha estat present tant en la constitució de l'associació, així com ara integrant este consell consultiu per a fer costat a la citricultura en general i a la clemenules de la Plana Baixa en particular, perquè és molt important per als agricultors de Moncofa”.

José María Andrés ha explicat que “per a l'equip de govern de l'Ajuntament de Moncofa és fonamental estar recolzant als nostres agricultors, perquè és un sector estratègic del nostre municipi ja que moltes famílies viuen d'això, tant treballant en els camps produint, com en els magatzems, com en la comercialització. L'Ajuntament de Moncofa i la resta de socis contribuirem inicialment amb una aportació de 2.000 euros perquè es comencen amb els treballs i els estudis per a poder aconseguir el reconeixement d'una IGP o una denominació d'origen de la clemenules de la nostra zona. És una notícia molt important i positiva per a les famílies del poble que treballen en este sector. Aconseguir el reconeixement de qualitat per a distingir la nostra clemenules d'unes altres és un pas molt important perquè els nostres agricultors puguen obtindre un millor preu per la producció i una major rendibilitat”.

Els membres de la junta directiva permanent de l'Associació per a la Diferenciació i Posada en Valor de la Qualitat de la Clemenules de la Comarca de la Plana de la província de Castelló són exclusivament professionals del sector, com exportadors, cooperatives, empreses de subministraments i comerços, entre altres, mentre que els regidors d'Agricultura dels ajuntaments que formen part d'esta associació integraran un òrgan consultiu.

Suport de l'Ajuntament a un sector tradicional

Cal tindre en compte que l'equip de govern que encapçala Wences Alós Valls ha decidit integrar esta associació per a fer costat als citricultores del municipi i aconseguir la distinció de qualitat que els pot ajudar a millorar els preus i afermar un sector tan tradicional per a Moncofa.

L'associació compta amb un total de 29 promotors d'entitats tant del sector agrari, com cooperatives de serveis, cooperatives i comerços d'exportació de cítrics, o d'institucions vinculades al sector agrari, com de l'administració pública, com alcaldes i regidors, de Nules, Moncofa, Castelló, Borriana, Betxí, Vila-real, la Vilavella, la Llosa, Almassora, Artana, la Vall d'Uixó, les Alqueries i Onda.

Pujar