elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament de Moncofa convoca la plataforma ‘Espigons JA’ davant de la tempesta Blas

L’Ajuntament de Moncofa convoca la plataforma ‘Espigons JA’ davant de la tempesta Blas
  • Estudiaran quines mesures adoptar davant de la falta de resposta de Costes i quan s’esperen més danys amb la tempesta que arriba

  • Wences Alós Valls: “S’estan produint danys irreparables en el patrimoni històric, natural i turístic”

L'alcalde de la localitat, ha contactat amb els membres de plataforma ‘Espigons JA – Platges de Moncofa’ per a convocar una reunió i estudiar quines mesures adoptar davant la lentitud del Govern a l'hora de construir els espigons que necessita el poble per a salvar el seu litoral. L'alcalde de Moncofa, Wences Alós Valls, ha estat comprovant juntament amb dos membres de la junta directiva de l'Associació La Torre, Francisco Ros i Patrick Poujois, els efectes de la tempesta marítima d'este cap de setmana en la zona del Camí Cabres i en previsió de la DANA que s'espera per a mitjans de setmana. De fet, el sender blau es troba en estos moments intransitable i s’ha hagut de tallar l'avinguda Mare Nostrum al trànsit rodat.

Des de la reunió mantinguda amb el Servei Provincial de Costas a Castelló, l'Ajuntament de Moncofa ha intentat posar-se en contacte repetides vegades amb Ainhoa Pérez, subdirectora general del Domini Públic Marítim Terrestre que té paralitzades les obres del litoral a Moncofa, sense obtindre cap resposta.

Per tot això s'està convocant els membres de la plataforma ‘Espigons JA – Platges de Moncofa’ per a estudiar les mesures a adoptar en vista a la reunió mantinguda a Castelló però també a la falta de resposta de Madrid.

Wences Alós Valls, alcalde de Moncofa, ha lamentat que “esta lentitud amb la qual avança el projecte per a construir els espigons és tal que es podria parlar realment d'una paràlisi, perquè no es veuen avanços. Tant és així que s'estan produint danys irreparables en el patrimoni històric, en el patrimoni natural, en el patrimoni turístic i patrimonial de la població i dels seus veïns. L'Estat ha portat avant el port de Borriana, però també té l'obligació de defensar el litoral de Moncofa. Ja hi ha urgència perquè escometa el projecte del Camí Cabres, que està paralitzat, però també necessitem que isca a licitació la redacció del projecte del Grau, que està patint danys una dècada després que s'evidenciara que fa falta actuar també allí.”

L'alcalde de Moncofa ha explicat que “portem més de dos mesos intentant parlar amb la subdirectora general del Domini Públic Marítim Terrestre, que ni tan sols ens ha contestat. Des de la reunió que vam tindre amb Costes a Castelló no hem tingut cap resposta del Govern, amb els quals ha sigut impossible fer-ho fins i tot des d'abans de l'estiu. A més, ara se'ns ve damunt una tempesta que està situada a 300 quilòmetres i que està provocant danys.”

Wences Alós Valls ha recordat que “aquest temporal no sols afecta a Moncofa, sinó també a tot el litoral sud de la província de Castelló, que està patint la lentitud amb què avança el procés de defensa de la nostra costa que era ja clar en els estudis de Cantàbria de 2011. L'únic projecte que està en marxa és el d'Almenara, però a més de posar en marxa els projectes considerats de prioritat alta, ja és hora que el Govern active d'una vegada els de prioritat mitjana”.

Ni un euro per als espigons en els pressupostos del Govern

A més, esta situació és especialment greu perquè en els pressupostos generals de l'Estat per a 2022 no apareix reflectida la partida d'obres en defensa del litoral de Castelló Sud. Es tracta d'un dels trams amb major regressió de tota Espanya i, com va lamentar l'alcalde de Moncofa només saber-ho, “pateix una vegada més l'abandó per part del Govern central”.

Wences Alós Valls, alcalde de Moncofa, ha assegurat que “és necessària la incorporació urgent d'esta partida i que vinga acompanyada pel compromís de portar avant les obres, no solament dels que són de prioritat alta, que no té justificació de cap mena perquè no estiguen encara en marxa, sinó també per als de prioritat mitjana”.

L'alcalde de Moncofa recorda que “el projecte d'esta estratègia per a salvar la costa de Moncofa es va redactar en 2015 i ara mateix ni tan sols s'ha començat l'obra considerada de prioritat alta que afecta a Moncofa”.

Pujar