elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Desacord entre Generalitat i Moncofa pel centre de dia per a majors

Desacord entre Generalitat i Moncofa pel centre de dia per a majors
  • El govern municipal considera "excessivament xicotet" la ubicació que planteja conselleria: la segona planta de la Murà

  • Raül Borràs (Compromís): "Des de fa quasi tres mesos, la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives està esperant un canvi d'actitud del Partit Popular davant la creació d'un Centre de Dia per als majors de Moncofa"

La posada en marxa del programa “Edificant d'Infraestructures d'Edificis Socials” ha començat amb un xicotet desacord entre la Generalitat i l'Ajuntament de Moncofa. Mentre la Generalitat plantejava la reforma de la segona planta del Centre Social La Murà, l'Ajuntament considera que és necessària la construcció d'un Centre de Dia amb una grandària concorde a les necessitats de la població.

Per aquest motiu, l'Ajuntament de Moncofa negociarà amb la Generalitat una ubicació més adequada per a construir el Centre de Dia que done servei als majors de la localitat. Es tracta d'unes instal·lacions que tindran un caràcter social i que tenen com a objectiu millorar la qualitat de vida a Moncofa, pensant especialment en les persones més majors.

Wences Alós Valls, alcalde de Moncofa, ha explicat que “la ubicació inicial que planteja la Generalitat no és viable. La segona planta del local La Murá no és prou gran per a albergar aquesta infraestructura de la grandària que necessiten els veïns de Moncofa, per la qual cosa estem estudiant com és el terreny més adequat perquè puguen construir el Centre de Dia que realment puga garantir que els veïns del poble reben una atenció de qualitat”.

Des de la Regidoria de Serveis Socials s'ha contactat amb el mateix gabinet que va redactar la memòria de l'IES Palafangues per a estudiar les diferents alternatives que disposa el municipi. “Sempre buscant el major benefici per al poble i plantejant alternatives que servisquen per al futur, una solució temporal que puga quedar xicoteta abans que comencen les obres”, assegura María Teresa Alemany, regidora del ram.

Recordar que la competència referent a la construcció d'infraestructures d'aquest tipus correspon a la Generalitat Valenciana; no obstant això, haurà de ser assumida per l'Ajuntament. “És una llàstima que la Generalitat deixe de complir amb les seues competències i ens les traslladen als ajuntaments, ja ha passat amb l'institut, el col·legi, ara el centre de dia, si ens transmeten les seues competències també haurien de transmetre'ns majors recursos econòmics perquè els nostres veïns no vegen afectats els serveis que els donem, i per descomptat també assumirem la seua construcció en benefici de Moncofa”.

Compromís: "No hi ha hagut cap avanç"

El passat ple ordinari de novembre el portaveu de Compromís per Moncofa, Raül Borràs, va preguntar a l'Equip de Govern Popular per la resposta de l'Ajuntament davant la petició de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per a la construcció d'un Centre de Dia en el municipi per a les persones majors amb una situació de dependència. La resposta de l'alcalde Wences Alòs va ser en opinió del regidor valencianista “evasiva, incoherent i denotava un menfotisme alarmant. Realment no saben quan començaran les gestions per a l'adhesió al Pla Convivint dirigit per la Conselleria de Mònica Oltra. Després de quasi tres mesos del contacte i petició perquè es pose en marxa l'adhesió al Pla i la confecció d'una memòria valorada per a poder obtindre la resolució de la Conselleria no hi ha hagut cap avanç.”

Segons informa Borràs, “sabem que aquest Centre de Dia està dotat econòmicament en els pressupostos de 2022 de la Generalitat Valenciana per a poder començar ja amb els passos necessaris per a la seua construcció.” El regidor de Compromís també assenyalava que “des de la Direcció General d'Infraestructures Socials estan oberts a estudiar qualsevol proposta de lloc per a fer l'edifici, siga obra nova o remodelant el centre de la Murà. La necessitat de tindre aquesta infraestructura al nostre poble, encara que siga també per a usuaris de pobles veïns, és de vital importància i més ara que el Centre de Majors La Murà està tancat des de fa molt de temps. Aquest Centre de Dia que ha projectat la Conselleria de Mónica Oltra constarà de diversos serveis: metges, fisioterapeuta, podòlegs, treballador social, perruqueria, estimulació cognitiva, gimnàstica, servei de cafeteria, etc. També treballarien uns 20 professionals pagats per la Generalitat Valenciana per a donar tots aquests serveis “

Des de Compromís per Moncofa, la seua Secretària d'Organització Noèlia Peirats manifestava sentir-se “indignada” davant el qual denominava “un altre cas idèntic al d'Edificant, encara que ara afecta a la gent gran del poble. En l'assumpte del Centre de Dia, tant quan preguntem en el ple de maig, com ara al novembre, la resposta del PP ha sigut la de menysprear el Govern del Botànic i l'arribada d'aquesta infraestructura social al poble. Si haguera estat Compromís en el govern local ens hauríem desviscut per a tindre ja totes les gestions començades per a tindre, quan abans millor, el Centre de Dia per als nostres majors.”

Pujar