2 d’abril de 2020 2/4/20

Compromís: "Moncofa «regala» 100.000m3 d’aigua dessalada en no poder crear la taxa"

Compromís: "Moncofa «regala» 100.000m3 d’aigua dessalada en no poder crear la taxa" - (foto 1)

  Al mes de març s’aprovava al ple, amb els vots en contra de Compromís, un conveni transitori amb Acuamed pel qual quedava en suspens durant cinc anys el pagament dels 25 milions d’euros que ha de front aquest municipi de la Plana Baixa per la construcció de la dessalinitzadora. L’acord suposava reduir el preu inicial per l’aigua que la planta havia de subministrar a Moncofa, encara que a un cost molt superior al que es pagava fins a eixe moment.

  Raül Borràs ha denunciat que «ha arribat el primer rebut, de 41.637,46 euros que, per a sorpresa de tots, haurà de pagar l’Ajuntament i no els abonats segons el consum».

  Per al portaveu del grup municipal de Compromís, «les presses que ens posava Acuamed per a aprovar el conveni transitori, sense voler fer-se càrrec de la despesa inassumible de l’amortització de 25 milions d’euros, fa que Ca la Vila haja de fer-se càrrec d’una factura que en cap cas hauria d’assumir». Borràs ha assegurat que l’administració local «tira els diners per la pica» i ha acusat Acuamed «de ser conscients dels problemes legals per aprovar els preus i poder repercutir el consum a l’abonat».

  Des de la coalició afirmen «que a l’Ajuntament no en sabien res, perquè s’ha de realitzar una modificació pressupostària per a incloure el pagament d’aquesta factura, fet que redueix la capacitat d’inversió i repercuteix negativament en l’estabilitat pressupostària i en la regla de despesa amenaçada des de fa mesos».

  Borràs ha lamentat «el malbaratament de recursos públics» pel «maltractament d’Acuamed» i l’actitud del PP i PSOE local que «van acceptar un conveni transitori que no resol els 25 milions que ha d’abonar Moncofa». El regidor ha advertit que «una volta acabe aquest període de gràcia s’obrirà, a més, la revisió del cost de l’aigua dessalada» que la planta subministra al municipi.

  Des de Compromís han assenyalat que a «aquesta despesa anirà augmentant anualment segons el conveni i no sabem fins a quan Ca la Vila haurà de pagar». En aquest sentit, Borràs ha afirmat que actualment «l’Ajuntament no pot fer una ordenança de la tarifa fins que la jurisprudència ho ratifique, i d’aquesta manera siga possible repercutir el pagament a FACSA i en conseqüència al consumidor final de l’aigua». L’edil, finalment, ha acusat l’equip de govern del PP «d’una errada que afecta de manera important a tota la població».

  Pujar