elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís per Moncofa reclama revisar la prohibició de les cremes agrícoles

Compromís per Moncofa reclama revisar la prohibició de les cremes agrícoles
  • Raül Borràs (Compromís): “Presentem una proposta al ple de l’Ajuntament per demanar a l’Estat aclariments i mesures transitòries davant la prohibició de les cremes agrícoles en plena època de tallar i cremar als nostres camps de tarongers.”

La recentment publicada Llei 7/2022 de 8 d'abril de residus i sòls contaminats per a una economia circular per part del govern central, ha canviat la naturalesa jurídica de les restes agrícoles i forestals passant a considerar-se a efectes legals com a residus. Açò ha suposat un desconcert en el sector agrícola derivat del seu art. 27.3 mitjançant el qual estableix amb caràcter general la prohibició de les cremes agrícoles. No obstant això, a la vegada, la llei en el seu art. 3.2 estableix una sèrie de casos en els quals no li resulta d’aplicació establint entre altres “palla i material natural, agrícola o silvícola, no perillós, utilitzat en explotacions agrícoles i ramaderes [...]”. Aquesta possible contradicció ha suposat inseguretat en el sector agrícola respecte l’aplicació de la llei i la impossibilitat de continuar duent a terme l’activitat de la crema agrícola.

Davant d’esta situació, des de Compromís per Moncofa el seu portaveu a l’Ajuntament moncofí, Raül Borràs, afirma que “sense una transició gradual i una programació realista, resulta molt difícil eliminar la matèria vegetal i no és viable tècnicament i econòmicament una alternativa immediata. A més, la crema dels restolls és una acció importantíssima per a prevenir incendis.” Consegüentment el regidor valencianista recalca que “resulta primordial l’aplicació d’un període transitori i l’ajuda de les administracions per a promoure alternatives a les cremes com a mètode d’eliminació de les restes agrícoles. Podem reconèixer que hem d'evolucionar cap a la racionalització de les cremes i mètodes de descomposició triturats, però no és menys cert que la prohibició absoluta pot suposar a curt termini inseguretat i perjudicis incapaços d’assumir per al sector agrari i rural”.

Finalment, Borràs assenyala que “la nostra proposta al proper ple de maig va encaminada a demanar al govern d’Espanya que revise la prohibició de les cremes agrícoles i que emeta una nota interpretativa on permeta un període transitori on s’autoritze la crema a tots el pobles que disposen d’un pla local de cremes i al mateix temps resolga la possible contradicció de la Llei 7/2022 de 8 d'abril i clarifique quan les restes agrícoles han de considerar-se “residus” i quan aquestes es consideren “d’utilitat” en l’activitat agrícola. També instem al govern de l’Estat a establir línies d’ajudes en l’àmbit estatal perquè les entitats locals puguen adquirir maquinària i recursos per al tractament de les restes agrícoles com ja està duent avant la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana.”

Pujar