elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El model de serveis socials facilita al 76% dels municipis resoldre consultes en menys d'un mes

  • Igualtat realitza un qüestionari als ajuntaments per conèixer la valoració dels canvis introduïts en els serveis socials municipals

  • El 93% dels municipis de la Comunitat consideren positiu el canvi de model de serveis socials

El nou model de serveis socials municipals impulsat des de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha millorat el nivell d'atenció dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana, de manera que el 76 per cent d'ells resolen les consultes ciutadanes en un termini inferior a un mes.

Així ho ha assenyalat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, qui ha explicat que, amb l'objectiu de "avaluar el sistema i comptar amb l'opinió i valoració dels propis ajuntaments", la Conselleria va elaborar una enquesta i va convidar a participar en la mateixa a tots els consistoris de la Comunitat.

Oltra ha destacat que el 93 per cent dels ajuntaments que han respost a aquesta enquesta veu "positiu i necessari" que s'haja reforçat l'atenció primària municipal, i un 96,5 per cent considera adequat "l'enfocament multidisciplinari del nou model social".

Entre els resultats obtinguts, destaca també la sintonia amb l'ampliació del nou model prevista per a enguany i que suposarà la incorporació d'una persona destinada a assesorament jurídic. El 65,8 per cent dels municipis veu necessari comptar amb aquesta figura professional.

Amb aquest objectiu, els pressupostos de la Conselleria per a 2018 inclouen fons perquè es puguen contractar a 98 professionals d'aquesta especialitat.

Aquest increment de personal contractat gràcies a un major finançament de la Conselleria d'Igualtat és el que ha facilitat que el 76 per cent dels ajuntaments enquestats resolguen les consultes ciutadanes en un mes com a màxim, fins i tot 14 municipis de la província les resolen en uns dies.

Així mateix, la vicepresidenta ha destacat que prop del 80 per cent dels enquestats "ha apostat per la intervenció comunitària com el programa més important que s'ha d'impulsar des de la Conselleria", i ha afirmat que també ací hi ha una coincidència amb les polítiques que s'estan engegant des del seu departament, i que el que cerquen és que els equips puguen tornar a "eixir al carrer".

 

Alacant

El nou model de serveis socials municipals impulsat des de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha millorat el nivell d'atenció dels ajuntaments de la província d'Alacant, de manera que el 77 per cent d'ells resolen les consultes ciutadanes en un termini inferior a un mes. 

Així ho ha assenyalat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, qui ha explicat que amb l'objectiu de "avaluar el sistema i comptar amb l'opinió i valoració dels propis ajuntaments", la Conselleria va elaborar una enquesta i va convidar a participar en la mateixa a tots els consistoris de la Comunitat. 

Oltra ha destacat que el 91 per cent dels ajuntaments que han respost a aquesta enquesta veu "positiu i necessari" que s'haja reforçat l'atenció primària municipal, i un 95 per cent considera adequat "l'enfocament multidisciplinari del nou model social". 

Entre els resultats obtinguts, destaca també la sintonia amb l'ampliació del nou model prevista per a enguany i que suposarà la incorporació d'una persona destinada a l'assessorament jurídic. El 51 per cent dels municipis veu necessari comptar amb aquesta figura professional. 

Amb aquest objectiu, els pressupostos de la Conselleria per a 2018 inclouen fons perquè es puguen contractar a 38 professionals d'aquesta especialitat en la província d'Alacant. 

Aquest increment de personal contractat gràcies a un major finançament de la Conselleria d'Igualtat és el que ha facilitat que prop del 77 per cent dels ajuntaments enquestats de la província resolguen les consultes ciutadanes en un mes com a màxim, fins i tot 4 municipis de la província les resolen en uns dies. 

Així mateix, la vicepresidenta ha destacat que més del 80 per cent dels enquestats "ha apostat per la intervenció comunitària com el programa més important que s'ha d'impulsar des de la Conselleria", i ha afirmat que també ací hi ha una coincidència amb les polítiques que s'estan engegant des del seu departament, i que el que cerquen és que els equips puguen tornar a "eixir al carrer". 

 

Castelló

El nou model de serveis socials municipals impulsat des de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives es considerat com "positiu i necessari" pel 88 per cent dels ajuntaments de la provincia de Castelló, que en un 91 per cent del casos consideren adequat "l'enfocament multidisciplinari del nou model social". 

Oltra ha destacat que el nou model ha millora el nivell d'atenció dels ajuntaments de la província de Castelló, de manera que el 55 per cent d'ells resolen les consultes ciutadanes en un termini inferior a un mes. 

Entre els resultats obtinguts, destaca també la sintonia amb l'ampliació del nou model prevista per a enguany i que suposarà la incorporació d'un assessor jurídic. 

Amb aquest objectiu, els pressupostos de la Conselleria per a 2018 inclouen fons perquè es puguen contractar a 14 professionals d'aquesta especialitat en la província de Castelló. 

Aquest increment de personal contractat gràcies a un major finançament de la Conselleria d'Igualtat, és el que ha facilitat que prop del 55 per cent dels ajuntaments de la província resolguen les consultes ciutadanes en un mes com a màxim. 

Així mateix, la vicepresidenta ha destacat que prop del 56 per cent dels enquestats "han apostat per la intervenció comunitària com el programa més important que s'ha d'impulsar des de la Conselleria", i ha afirmat que també ací hi ha una coincidència amb les polítiques que s'estan engegant des del seu departament, i que el que cerquen és que els equips puguen tornar a "eixir al carrer". 

 

'La quarta pota'

Cal recordar que el passat mes de gener la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives va iniciar la campanya 'La quarta pota' de divulgació dels serveis socials municipals, amb la qual es pretén posar en valor aquests serveis i els seus professionals com puntals fonamentals de l'estat del benestar, al costat de la sanitat, l'educació i el sistema de pensions.

La vicepresidenta ha assenyalat que el Consell "sap que la consolidació dels serveis socials com la quarta pota de l'estat del benestar passa per l'enfortiment de l'espai local com a nucli d'inclusió", i en aquest sentit s'ha engegat un nou model que ha anat acompanyat d'un increment de més del 300 per cent en la inversió per part de la Conselleria.

Aquesta dotació pressupostària, que en 2018 supera els 41 milions d'euros, permet als ajuntaments que enguany puguen contractar a 1.573 professionals, impulsant una reducció de la ràtio, passant d'un professional cada 12.741 en 2015 a un cada 2.785 en el present exercici.

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives està abordant "la transformació del model social valencià més important dels últims 20 anys, apostant per la igualtat i la inclusió social com a horitzó i el dret i la dignitat de les persones com a qüestió essencial", ha afirmat Oltra.

Pujar