elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les màscares poden alleujar les al·lèrgies en aquesta primavera

Les màscares poden alleujar les al·lèrgies en aquesta primavera
  • Les restriccions de mobilitat establides durant la pandèmia milloren la qualitat de l'aire i la reducció de malalties respiratòries

MÉS FOTOS
Les màscares poden alleujar les al·lèrgies en aquesta primavera - (foto 2)
Les màscares poden alleujar les al·lèrgies en aquesta primavera - (foto 3)

Comença la primavera i amb ella els pacients amb al·lèrgia al pol·len pateixen la seua pitjor estació, encara que, segons dades de la Societat Espanyola d'Alergología i Immunologia Clínica (SEAIC), sembla que aquest any marcat per la pandèmia es poden donar de forma més lleu o moderada. El servei d'Alergología de l'Hospital Universitari del Vinalopó, del grup sanitari Ribera, recorda que existeix una relació directa entre alguns factors climatològics de la tardor i hivern com és el cas de les pluges, temperatura i humitat i els recomptes de pòl·lens de gramínies durant la primavera.

L'emissió de partícules contaminants procedents de les calefaccions i dels motors altera l'estructura del pol·len fent que aquest genere proteïnes d'estrès com a mecanisme de defensa i augmentant la seua capacitat d'induir una resposta al·lèrgica en persones susceptibles. “En conseqüència, es registra més casos d'al·lèrgia a les ciutats a pesar que la concentració de pòl·lens siga menor que en el camp”, explica la Dra. Mónica Antón, responsable del servei.

Fa un any, a l'inici de la pandèmia i amb motiu de les mesures de restricció de mobilitat de vehicles i d'activitat industrial durant el confinament, es va observar una reducció en la presència dels contaminants, la qual cosa va contribuir a millorar la qualitat de l'aire i la reducció de malalties respiratòries. “Enguany, l'ús generalitzat de les màscares contribuirà a disminuir els símptomes de rinitis i asma pel pol·len degut a aquest efecte de pantalla sobre el nas i boca. Això provocarà una reducció en el consum de medicació, encara que insistim en la necessitat de complir amb els tractaments recomanats”, afig la Dra. Antón.

Existeixen algunes mesures que milloren la qualitat de vida dels pacients al·lèrgics, els símptomes dels quals no apareixen únicament als mesos de primavera com l'ús de màscares homologades, aplicacions per a conèixer els nivells de pol·len o els purificadors d'aire per a interiors. “A part de l'ús de les màscares insistim en la immunoteràpia o vacunació antialérgica que ha de considerar-se sempre com una eina terapèutica en el maneig dels pacients al·lèrgics perquè és l'únic tractament que pot modificar l'evolució natural de la patologia al·lèrgica”.

Pujar