20 d’octubre de 2020 20/10/20

Quan les amígdales es disfressen de Covid-19

Quan les amígdales es disfressen de Covid-19 - (foto 1)

  Les infeccions que arriben al nostre cos bé per la boca, el nas o l'oïda són comunes en aquesta època en la qual són molt comunes els forts aires condicionats, el bany en piscines i platges i els canvis de temperatura bruscos i des del mes de març amb la crisi sanitària que estem vivint, els símptomes que acompanyen aquestes infeccions poden confondre's amb el virus covid-19 ja que comparteixen símptomes com la febre, el malestar general o el mal de gola.

  Per a no caure en la confusió d'aquestes malalties tan diferents, el primer que cal destacar és que l'amigdalitis la contrauen en la seua majoria xiquets menors de 5 anys. “És comú que els xiquets, que tenen un sistema de defensa immadur, es contagien més fàcilment i contraguen infeccions. No obstant això, si a partir dels 5 anys aquests episodis d'infeccions en òrgans com la faringe, el nas o la gola no remeten és convenient acudir a l'especialista”, explica Begoña *Beaus otorrinolaringòloga de l'Hospital de Manises.

  D'altra banda, en el cas del mal de gola causat per angines, les amígdales poden augmentar de grandària, canviar de color cap a un to vermellós o a vegades un to blanc en la superfície i fins i tot poden sagnar una mica. Aquests símptomes, s'allunyen ja dels causats pel nou virus perquè la pèrdua del sabor o l'olfacte, els problemes respiratoris o dolor muscular no es donen en aquesta infecció.

  Operar-se d'amígdales o no?

  Els principals motius per a decantar-se per una intervenció són, com explica la doctora Beaus, atacar les infeccions bacterianes recurrents (més de sis episodis en un any) tractar el *ronquido i acabar amb la síndrome d'apnea en xiquets i adults durant el somni el que els impedeix respirar correctament i descansar i que, a vegades, pot suposar un risc per a la salut.

  “La primera causa de dificultat respiratòria en la infància és l'augment del teixit d'angines i vegetacions. Aquest augment pot donar-se durant una xicoteta infecció i cedir quan es resolga o convertir-se en permanent. Si és així, la dificultat respiratòria pot variar des del soroll al ronquido o fins i tot apnea obstructiva durant el somni”, apunta l'especialista de Manises.

  Pujar