elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El patrimoni ceràmic de Manises continua creixent

El patrimoni ceràmic de Manises continua creixent

    El Museu de Ceràmica de Manises ha acollit aquest matí la presentació de les restes arqueològiques trobades recentment a l'històric barri d'Obradors de Manises, antic bressol de la fabricació ceràmica local.

    L'alcalde de Manises, Jesús Borràs i Sanchis, el regidor de Promoció de la Ceràmica de l'Ajuntament de Manises, Xavier Morant, i el director del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries "González Martí", Jaume Coll, han estat els encarregats de presentar les peces trobades a les excavacions, les quals donen importants evidències d'Obradors com proveïdor de vaixelles heràldiques referides a personatges de la reialesa i també a importants ordes religiosos.

    Fins ara, hi havia constància de les cartes de la reina Maria de Castella dirigides a Pere Boïl per encarregar una vaixella daurada amb l'heràldica personal per al seu servei, però no estava documentada la fabricació a Manises de vaixelles per a l'Orde de la Mercè ni per a destacades dames de la reialesa com ara la reina Violant de Bar.

    També sorprén, per la informació explícita que ofereixen, el descobriment d'un grapat de fragments amb l'escut dels lliris reials de la Casa Anjou de França. Encara que ja es coneixien peces daurades completes amb l'escut dels Anjou atribuïdes a Manises, per exemple al Museu del Louvre, la novetat principal és que per primera vegada es troben evidències arqueològiques de la fabricació de vaixelles per al rei de França.

    Aquestes troballes de peces inèdites són molt aclaridores, ja que permeten rebutjar qualsevol interpretació d'aquests escuts com a simples motius ornamentals. De totes les peces, la més significativa és la que porta un escut en relleu, coronat amb tres lliris, que clarament té la forma de l'emblema dels Anjou.

    "D'aquesta manera, l'arqueologia de Manises demostra d'una manera molt clara, la vinculació dels Boïls i dels ceramistes locals amb els reis, no només dels regnes d'Espanya, sinó de França o amb els priors dels principals ordes religiosos, manifestant aspectes d'històries encara amagades", ha afirmat el director del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries "González Martí", Jaume Coll.

    Per això, tant l'alcalde de Manises, Jesús Borràs i Sanchis, com el regidor de Promoció de la Ceràmica de l'Ajuntament de Manises, Xavier Morant, han coincidit en afirmar que "aquestes troballes demostren, una vegada més, la importància de la ceràmica com el principal valor cultural i històric de la ciutat de Manises. A més, a més, evidència la necessitat urgent de recuperar l'interés patrimonial d'una zona tan maltractada en el passat com és el barri d'Obradors. L'objectiu pel qual hem de treballar és la recuperació de la nostra història, amagada ara com a jaciment arqueològic , sota el subsol del barri enderrocat d'Obradors".

    Pujar