20 d’octubre de 2020 20/10/20

La desaparició de l'escultura més coneguda al costat de l'aeroport de Manises deslliga la polèmica

La desaparició de l'escultura més coneguda al costat de l'aeroport de Manises deslliga la polèmica - (foto 1)
  • L'Ajuntament reclama a Foment que es depuren les responsabilitats

Les obres d'ampliació de la carretera nacional 220 al seu pas per Manises ha fet desaparéixer una obra d'Enric Mestre. Van ser els veïns i el propi artista els qui denunciaven la desaparició del monument situat en els voltants de l'aeroport de la capital valenciana. Al moment, l'Ajuntament de Manises va reclamar informació a la Demarcació de Carreteres el passat 8 de juliol augurant el pitjor dels presagis.

“Hui, després d'insistir en les últimes setmanes, ens han confirmat que l'obra de Mestre ha sigut assolada per les màquines”, afirma l'alcalde, Jesús Borràs, en un comunicat. L'escultura en qüestió era una peça de ceràmica de grans dimensions encarregada en 1984 pel Ministeri de Foment a l'artista, professor i acadèmic d'Alboraia, València. “L'obra, desgraciadament, no es pot restituir, però cal reparar el mal fet a l'artista i a la nostra ciutat”, manifestava Borràs.

En aquest sentit, l'Ajuntament sosté que s'han de depurar responsabilitats i per a això li exigirà al Ministeri de Foment que prenga les mesures que siguen necessàries.

Des del IAC Comunitat Valenciana-Murcia i la Taula dels Arts Visuals (TAV) també han expressat la seua condemna davant els fets esdevinguts: “Una vegada més s'han vulnerat de manera escandalosa les Bones Pràctiques en les Arts Visuals, per la qual cosa manifestem el nostre més profund malestar”. Així mateix, han volgut brindar el seu suport tant a l'autor com a l'Ajuntament: “Fem costat al consistori de Manises en la seua exigència de reparar el mal ocasionat tant a l'escultor com a la ciutadania”.

A més, des de TAV han recordat en el comunicat que “els i les autores de qualsevol creació artística conserven els drets morals sobre l'obra, fins i tot després de la seua venda”, a més de que l'adquirent ha de comunicar qualsevol canvi en el seu estat o ubicació. Per part seua, l'alcalde espera que Foment “estiga a l'altura” i actue en conseqüència després del que consideren ja com un “atemptat a la cultura”.

Pujar