elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ateneu Cultural Ciutat de Manises presenta el fantasma de l'òpera

Ateneu Cultural Ciutat de Manises presenta el fantasma de l'òpera

  L'escola d'arts escèniques Ateneu Cultural Ciutat de Manises ha apostat aquest curs per un potent projecte pedagògic realitzant el musical del fantasma de l'òpera, d'Andrew Lloyd Weber com a colofó a l'any acadèmic. La representació va veure la llum, després d'una preparació en plena pandèmia els passats 2, 3 i 4 de juliol en el teatre  ermanies de la població que dona el nom a l'escola, aconseguint vendre la totalitat de localitats disponibles per a les tres funcions en un temps rècord.

  El centre, guardonat i reconegut per la seua innovació pedagògica, qualitat educativa i valor humà, prometia oferir un resultat molt diferent de l'esperat tractant-se d'un elenc format per alumnes i no va defraudar; la qualitat performativa i la maduresa escènica malgrat la seua curta edat no donava lloc a dubtes que es tractava de futures  promeses del sector.

  L'espectacle se sustentava sobre música en directe a càrrec de l'orquestra simfònica del propi ateneu. Aquesta agrupació en si mateixa naix amb la finalitat de completar l'educació dels instrumentistes més joves i ensenyar-los a desembolicar-se en l'àmbit orquestral. Està formada tant per estudiants com per professors de les diferents  especialitats que actuen a manera de tutors dels primers, compartint amb ells la seua experiència professional.

  El fantasma de l'òpera és un conegut musical que va veure la llum per primera vegada en 1986, basat en la novel·la homònima de Gastón Leroux. Es tracta d'un musical de complex muntatge, ja que en l'àmbit escènic, els esdeveniments ocorren en llocs variats i amb una ràpida transició entre ells, convertint els canvis d'escenari i vestuari en el desafiament de portar al públic de la mà per tot aquest variat recorregut. En l'àmbit musical, l'orquestra és l'encarregada d'immergir a l'espectador en els diferents successos i sentiments dels personatges. L'obra intercala diàlegs amb converses entonades a manera de recitatiu i peces plenament cantades tant de solistes com del cor el desenvolupament del qual es veu plenament supeditat a l'acció escènica, la qual cosa demanda d'una comunicació constant dels cantants amb el director musical i una ràpida resposta per part dels músics. Tot un exercici de concentració i coordinació en la qual cada component ha de funcionar com una peça de rellotgeria encaixant a la perfecció.

  Situats en el marc d'una escenografia de realització casolana i increïblement realista i imaginativa, el Ateneu Cultural Ciutat de Manises ha dut a terme una posada en escena i una mostra de aprenentatge i creixement lluny de l'habitual; un projecte pedagògic amb irreprotxables i ben visibles resultats dels quals, sense cap dubte, tenen motius per a sentir-se orgullosos.

  Pujar