Castellano

L'ocupació hotelera recupera el pols en la Comunitat Valenciana i s'anima de cara a la primavera

L'ocupació hotelera recupera el pols en la Comunitat Valenciana i s'anima de cara a la primavera
  • Benidorm marca el millor registre en aquesta primera quinzena de febrer animada pel Benidorm Fest i la celebració de Sant Valentí

A poc a poc la planta hotelera de la Comunitat Valenciana comença a eixir de la letargia hivernal i recupera el seu pols quant a ocupació hotelera.

La primera quinzena de febrer ha estat marcada sobretot per dos esdeveniments: el BenidormFest que ha suposat un repulsiu molt important en ocupació hotelera de la ciutat durant la setmana d'aquest festival, i les celebracions del Dia dels Enamorats, que es consolida com una de les cites amb més demanda de mercat del calendari hivernal. Per això, Benidorm ha marcat el millor registre d'ocupació mitjana en tota la Comunitat amb un 57,5%

Però les millors dades s'observen quant a previsions, ja que per a la segona quinzena de febrer la planta hotelera de la Comunitat Valenciana té previst un increment important en el volum de reserves per a situar ara mateix la previsió d'ocupació per damunt del 65% amb perspectives de creixement superior conforme es vagen consolidant les reserves d'última hora sobretot de mercat nacional.

I és que la primavera està ja molt a la vora i el bon temps, estable i assolellat, que estem gaudint aquests dies afavoreix un increment important de les reserves hoteleres en tots els destins de la Comunitat Valenciana, tant nacional com internacional. No podem obviar que, segons les dades de procedència, més de la meitat dels turista a la Comunitat Valenciana que s'allotgen en hotels són internacionals, amb un 60% en el cas de Costa Blanca. Fins i tot a Castelló, el turisme internacional també enlaira i ja suposa una quota de mercat del 25%. Els aeroports valencians marquen rècords de passatgers i operacions en aquests mesos, situació que es contempla des d'un moderat optimisme pel sector per a consolidar la recuperació durant l'any 2023.

Entre els punts forts s'observa una progressiva ampliació dels mercats d'origen i encara que els britànics continuen sent molt importants en l'àrea de Benidorm (36%) hi ha un 15% addicional que es reparteix en altres nacionalitats que van creixent gradualment. Aquest portafolio ampliat de mercats és molt significatiu tant a Alacant com en la Costa Blanca i València. Castelló també suma a aquesta tendència amb més de 10 nacionalitats d'origen detectades als seus hotels amb quotes superiors a l'1% sobre el total del mercat.

BENIDORM

El destí Benidorm registra un 67,5% d'ocupació de l'1 al 15 de febrer. Cal destacar que malgrat augmentar les dades respecte a la quinzena anterior gràcies al BenidormFest, és cert que encara els registres es troben lluny dels recollits en 2019 (78%). (consulte l'evolució setmanal de l'ocupació hotelera en el gràfic de barres de l'informe).

En el que fa a les nacionalitats la proporció entre el mercat nacional i internacional es troba pràcticament equilibrada. El turisme domèstic lidera la taula amb una quota del 48,8%, seguit en segon lloc pel britànic amb un 36,2%. Després, a llarga distància i amb quotes del 5% es troben els mercats belga i neerlandés, i finalment, amb una quota més reduïda l'irlandés amb un 1,3%. La resta de mercats emissors no superen l'1% de representativitat en cap cas.

Per al tancament del segon mes de l'any, ja es compta amb una previsió de reserves del 68,4%, per damunt de les xifres d'ocupació d'aquesta quinzena i amb mira a ser depassades.

ALACANT

En els primers quinze dies del mes de febrer la ciutat d'Alacant aconsegueix una ocupació de 43,4%. Dada que supera les previsions marcades per a aquests dies i augmenta els registres de la quinzena anterior en 3,7 punts. (consulte l'evolució setmanal de l'ocupació hotelera en el gràfic de barres de l'informe).

El mercat domèstic representa un 41,7%, inclinant-se la balança cap a l'internacional que aglutina un 58,3% del volum total. Aquest últim mostra un gran ventall de nacionalitats, entre les quals destaca la britànica (15%), alemanya (4%), polonesa (3,7%) i irlandesa (3,7%). Seguidament trobem entre el 3,5% i 2% el belga, francés, neerlandés, finlandés, ucraïnés, italià i noruec. La resta de mercats emissors no superen el 2% de representativitat en cap cas.

Respecte a les previsions per a la segona quinzena de febrer, ja es compta amb un 39,7% d'habitacions reservades, encara que segurament aquestes dades s'elevaran igual que en les quinzenes anteriors.

COSTA BLANCA

La zona de la Costa Blanca (sense incloure Benidorm) anota una ocupació del 63,3% superant els registres de 2019 en 6,9 punts (56,4%) (consulte l'evolució setmanal de l'ocupació hotelera en el gràfic de barres de l'informe).

Els turistes d'origen internacional representen un 58,2% del total, enfront d'un 41,8% nacional que manté dades semblants als de la quinzena anterior. Després del mercat espanyol les nacionalitats més destacades són la britànica (14,4%), noruega (9,8%) i belga (7,3%). Les següents més representatives situades entre un 4,5% i un 2% serien la neerlandesa, francesa, italiana i alemanya.

Respecte a les previsió per als últims dies de febrer, ja es compta amb un 63,7% d'habitacions reservades, registre que amb seguretat augmentarà amb les reserves d'última hora.

VALÈNCIA

De l'1 al 15 de febrer, la província de València anota una ocupació del 65,4%, superant no sols les dades de la quinzena anterior, sinó també els registres pertanyents al mateix període de 2019 en 3 punts percentuals (62,4%). (consulte l'evolució setmanal de l'ocupació hotelera en el gràfic de barres de l'informe).

El turisme domèstic suposa una quota de mercat del 47,6%, sent el mercat de major pes a la província. En el 52,4% restant pertanyent al mercat internacional, caracteritzat per la seua heterogeneïtat de nacionalitats, es troba com a líder Itàlia amb un 7,2% sobre el volum total. En les següents posicions es troben el mercat britànic (5,9%), neerlandés (5,3%), francés (4,8%), americà (4,2%) i alemany (3,9%).

La previsió d'ocupació per a la segona quinzena de febrer es fixa en un 68,4% albirant l'impuls d'aquestes dades gràcies a la festivitat de carnestoltes.

CASTELLÓ

La província de Castelló acaba la primera quinzena de febrer amb una ocupació del 48,9%. Això implica una reducció en l'ocupació de 11,4 punts percentuals respecte a les últimes dades registrades, similar al valor registrat en la primera quinzena de l'any. (consulte l'evolució setmanal de l'ocupació hotelera en el gràfic de barres de l'informe).

El predomini del turista d'origen nacional s'ha vist incrementat i anota una representació del 76,1% en aquesta ocasió. El 23,9% restant pertany al turisme internacional, encapçalat pel mercat francés amb un 7,6%, seguit pels suïssos i britànics, tots dos amb un 2,1%, el belga amb un 1,5% i l'alemany i neerlandés, tots dos amb un 1,3%. Finalment, amb una incidència de l'1%, ens trobem amb els mercats danés, italià i romanés. La resta de mercats emissors no superen en cap cas l'1% de representativitat a la província de Castelló.

Per a la segona quinzena de febrer, els hotels de la província de Castelló preveuen un volum de reserves per damunt del 66,6%, esperant poder superar aquesta dada amb les reserves d'última hora com és habitual.

Pujar