Castellano

L'OCU considera insuficients les mesures anticrisi del Govern i proposa diversos consells per a abaratir la cistella de la compra

L'OCU considera insuficients les mesures anticrisi del Govern i proposa diversos consells per a abaratir la cistella de la compra
  • Celebren l'anunci de mantindre la reducció de l'IVA fins a juny de 2024, però lamenta que s'haja tornat a excloure carn i peix i que no es mantinga la rebaixa de l'IVA en l'electricitat

L'Organització de Consumidors i Usuaris celebra l'anunci de mantindre la reducció de l'IVA 0% fins a juny de 2024 d'aliments de primera necessitat, com a llet, farina i ous, i de l'IVA 5% per a oli i pasta, però no entén que es continue excloent la carn i el peix com sol·licitem anteriorment. En una recent enquesta d'OCU a 1.518 persones revelava que l'elevada inflació en aliments afectava, sobretot, a aquests dos productes bàsics. En concret, la compra de peix ha disminuït en major o menor mesura per al 60% dels enquestats, i per a la carn els resultats eren també majoritaris: el 54% de les persones ha reduït d'alguna manera el seu consum.

OCU considera que l'IVA del 0% hauria d'aplicar-se igualment a la carn i el peix per a facilitar l'adquisició de proteïna d'origen animal de qualitat. Al mateix temps que sol·licita un esforç combinat a tota la cadena alimentària per a tractar de buscar solucions que contribuïsquen a reduir els preus dels productes bàsics.

Mentrestant, recomana als consumidors seguir una sèrie d'estratègies que abaratisquen la cistella de la compra en tota mena d'aliments:

  • Buscar varietats barates. Per exemple, el quilo de sorell fresc en temporada és de 7,36 €/kg, enfront dels 20,82 €/kg del salmó.
  • Buscar productes de temporada: a l'octubre, per exemple, prioritzar el kiwi, el plàtan, el raïm o les pomes.
  • Buscar congelats. Les verdures congelades són un 44% més econòmiques que les fresques; i en concret, els fesols tendres, un 71%.
  • Buscar marques blanques. Per exemple, la llet sencera de marca blanca pot ser fins a un 26% més barata que una primera marca.
  • I buscar productes en oferta per ràpida caducitat. En aquest cas l'estalvi pot arribar al 50%, sense que OCU haja detectat problemes de qualitat.

OCU considera insuficient la retallada de l'IVA de l'electricitat. En comptes del 5% que s'aplicava fins ara, en 2024 l'IVA de la llum serà del 10%. Des d'OCU sempre hem insistit que és necessària la rebaixa de l'impost que grava aquest subministrament de manera definitiva, no sols temporal. Aplaudim les ajudes del bo social elèctric, mantenint-se els descomptes (del 65% per al consumidor vulnerable i fins a 80% per a vulnerable sever).

Sobre les ajudes al transport públic: en aquest any que ara acaba s'ha bonificat el transport públic i seguiran eixes ajudes en 2024. A més, les bonificacions al transport, en línia amb les ajudes de 2023, seran per a tots els usuaris. OCU considera interessants aquestes ajudes però sol·licita que es milloren infraestructures i que no supose un minvament en els serveis, especialment en retards de rodalia.

Aquesta informació ha sigut elaborada per un equip d'enginyers, economistes, advocats, estadístics, editors i dissenyadors d'OCU que, en col·laboració amb laboratoris independents, analitzen des de 1975 els principals productes i serveis de consum. El seu treball se sustenta en els principis d'estalvi, qualitat, eficiència i sostenibilitat, però sobretot en la independència que li proporcionen les seues més de 190.000 socis actius.

Pujar