elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Localitzen 20.231 botelles de begudes alcohòliques fraudulentes que es venien en 10 localitats de la Comunitat

Localitzen 20.231 botelles de begudes alcohòliques fraudulentes que es venien en 10 localitats de la Comunitat
  • Es venien en locals de Benidorm, Calp, Benissa, Finestrat, Ondara, Navarrés, Riba-roja, Onda i Torreblanca

La Guàrdia Civil i el Servei de Vigilància Duanera han immobilitzat 20.231 botelles de begudes alcohòliques per frau a la normativa sobre Impostos Especials a les províncies d'Alacant, Castelló i València.

El mes de setembre es va rebre en la Comandància de la Guàrdia Civil d'Alacant informació dimanant de la Guàrdia Civil de Barcelona (Servei Fiscal), referida a la realització de diverses inspeccions en comerços de venda al públic de begudes alcohòliques en la referida província catalana i que s'haurien saldat amb la detecció d'infraccions a la normativa sobre impostos especials.

De la informació rebuda es desprenia la implicació en aquest frau d'una destil·leria de begudes alcohòliques radicada a la comarca Marina Alta, per la qual cosa es va procedir a la comunicació a l'Agència Tributària, com a òrgan competent en matèria d'Impostos Especials, prosseguint-se les investigacions de manera conjunta entre el Servei de Vigilància duanera de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil d'Alacant.

En una primera fase, i prèvia recopilació de la informació precisa sobre els fets investigats, es va procedir el dia 26 de setembre per part de components de la Patrulla Fiscal de la Companyia de Calp, del Servei de Vigilància Duanera a Alacant i de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Xàbia a la inspecció d'una fàbrica i un magatzem a la Comarca Marina Alta, així com una botiga de venda al públic de begudes alcohòliques en el municipi d'Ondara, tots ells pertanyents al mateix grup empresarial.

En aquesta actuació van ser descobertes diverses irregularitats com ara botelles de begudes alcohòliques sense les preceptives marques fiscals, begudes amb etiquetatge fraudulent quant a lot, graduació o capacitat, així com la troballa d'un important nombre de cascos de botelles buides portant precintes, en perfectes condicions de ser reutilitzades. Addicionalment es va descobrir un habitacle ocult, adjacent a la nau. La suma d'indicis posava de manifest un ‘modus operandi’ deliberat i recurrent, i una envergadura de frau tal, que va portar a una segona fase operativa en la investigació.

El dia 11 de novembre de 2022 es va procedir a l'execució d'aquesta segona fase, que va tindre com a objectiu la inspecció de 14 establiments en tota la Comunitat Valenciana: Benidorm (5), Calpe (2), Benissa (1), Finestrat (1), Ondara (1), Navarrés (1), Riba-roja de Túria (1), Onda (1) i Torreblanca (1). En totes elles van participar unitats del Servei Fiscal de la Guàrdia Civil, del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, així de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil.

En la pràctica totalitat d'aquestes inspeccions van ser descobertes sengles irregularitats en matèria d'impostos especials anàlogues a les ja posades en relleu en la primera fase, totes elles estretament relacionades amb un ús fraudulent de les precintes que han de portar adherides les botelles de contingut alcohòlic, suposant l'elusió del pagament de l'impost especial, o a vegades un pagament inferior al degut en atenció a la graduació alcohòlica de cada producte en concret.

La present actuació té gran importància tant pel frau fiscal descobert en l'àmbit dels Impostos Especials sobre begudes alcohòliques, com per la protecció dels consumidors i en la lluita contra el frau i la competència deslleial, en perjudici del comerç legal d'aquesta mena de productes, evitant-se la situació avantatjosa que suposa per a l'empresa infractora incórrer en el frau descobert, per veure disminuït el seu cost operatiu, a diferència del de la seua competència directa que seria sensiblement superior. A més, es causa un perjudici a la Hisenda Pública per la disminució en la tributació que haguera de ser percebuda conforme a la normativa vigent d'impostos especials.

MÉS FOTOS
Localitzen 20.231 botelles de begudes alcohòliques fraudulentes que es venien en 10 localitats de la Comunitat - (foto 2)
Localitzen 20.231 botelles de begudes alcohòliques fraudulentes que es venien en 10 localitats de la Comunitat - (foto 3)
Localitzen 20.231 botelles de begudes alcohòliques fraudulentes que es venien en 10 localitats de la Comunitat - (foto 4)
Pujar