elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ca la Vila acull la presentació del llibre sobre el mestre llirià exiliat a Mèxic, Joaquín Ibáñez

Ca la Vila acull la presentació del llibre sobre el mestre llirià exiliat a Mèxic, Joaquín Ibáñez
  • L'alcalde Joanma Miguel va entregar a la seua filla la Medalla al Mèrit Civil del Govern d'Espanya que no va poder arreplegar en morir abans de rebre-la

MÉS FOTOS
Ca la Vila acull la presentació del llibre sobre el mestre llirià exiliat a Mèxic, Joaquín Ibáñez - (foto 2)

Ca la Vila va acollir ahir la presentació del llibre de Jesús Moya, “Valencia en el corazón, México como destino. La vida entre dos mundos de Joaquín Ibáñez Martín”. Esta obra representa un homenatge a la vida de Joaquín Ibáñez, nascut a Llíria en 1911, que va abandonar Espanya després de la Guerra Civil, i després d'estar internat en camp de concentració a França, va haver d'exiliar-se a Mèxic.

En l'acte organitzat per la Regidoria de Cultura que dirigix Mª José Llopis, l'alcalde Joanma Miguel va entregar a la seua filla, de manera pòstuma, la Medalla al Mèrit Civil que li va concedir el Govern d'Espanya i que no va poder arreplegar en persona en morir en 1993 abans de rebre-la.

El primer edil va manifestar que este llibre “es tracta d'un merescut homenatge per a recuperar la memòria oblidada i saldar un deute moral amb persones com Joaquín, desconegut per a la gran majoria de la seua ciutat de naixement, obligades a l'exili pels seus ideals, i que van mantindre, amb enorme dignitat i compromís, l'estima per la seua terra, malgrat estar lluny d'ella”.

Joaquín Ibáñez Martín va ser un mestre compromés amb els ideals modernitzadors de la República, que forma part dels més de 40 llirians i llirianes documentades que van haver de viure l'exili amb les seues famílies.

En terres mexicanes va ser cofundador de la Casa Regional de València en este país, principal artífex de l'organització i implantació de les falles en la capital asteca, entre moltes altres actuacions que va desenvolupar d'una intensa activitat cultural sempre vinculada a la seua terra natal.

Com comenta l'autor del llibre, Jesús Moya, Joaquín Ibáñez “va ser una persona excepcional, que sempre va portar amb orgull el nom de Llíria i València, i que va fer de l'expansió de la nostra cultura un sinònim d'esforç, humanitat i fraternitat entre pobles”.

Pujar