elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Llíria presenta un nou recinte funerari romà trobat a la Unió Musical

Llíria presenta un nou recinte funerari romà trobat a la Unió Musical
  • La directora general de Cultura i Patrimoni ha visitat hui esta troballa en el seu recorregut per l’Edeta romana, on s'ha presentat també la rèplica del mosaic de ‘Els Dotze Treballs d'Hèrcules’

MÉS FOTOS
Llíria presenta un nou recinte funerari romà trobat a la Unió Musical - (foto 2)
Llíria presenta un nou recinte funerari romà trobat a la Unió Musical - (foto 3)

Llíria ha tornat a traure a la llum un altre element patrimonial del seu passat com a Edeta romana, que va aparéixer en les obres d'ampliació de les instal·lacions de la Unió Musical i que s'ha integrat com un futur espai visitable. Es tracta d'un recinte funerari d'una família romana del segle I d. C., que consta de dos mausoleus i un cenotafi, tomba sense cap cadàver en el seu interior, però amb un aixovar compost d'un joc de fitxes de pasta de vidre per a jugar al Ludus latrunculorum, conegut popularment com ‘El joc dels lladres’, que els agradava molt als legionaris.

L'Ajuntament ha presentat esta troballa en la visita a la Llíria romana que ha realitzat hui la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, acompanyada per l'alcalde Manolo Civera.

Este recorregut pel passat de la ciutat s'ha iniciat als Mausoleus Romans, situats al costat de les restes aparegudes en la Unió Musical, al costat de la via funerària de la necròpoli imperial d’Edeta. Este jaciment, declarat Bé d'Interés Cultural (BIC), és un monument funerari del s. I, manat construir pel llibert Clodio Euthyco per a ell i la seua dona Clodia Natal, i que es troba en una construcció integrada des de 1999 en un edifici d'habitatges com a espai arqueològic visitable. Representa una de les mostres més significatives del món funerari romà tant pel seu bon estat de conservació com per a poder recrear el ritual associat a ell.

La visita ha continuat en un altre BIC, el Santuari Oracular i Termes de Mura, amb l'última intervenció en les termes femenines realitzada l'any passat i que ha permés també la reconversió de la palestra esportiva amb un nou espai per a usos culturals. Amb una superfície de 3.600 metres quadrats, constitueix un dels conjunts arquitectònics més singulars i importants de la Hispània Romana, amb un estat de conservació excel·lent.

Dotze Treballs d'Hèrcules

L'última parada ha sigut a Ca Porcar, per a presentar oficialment la rèplica a grandària original del mosaic romà de ‘Els Dotze Treballs d'Hèrcules’, realitzada per l'escultor Rodolfo Navarro. Amb unes dimensions de 5,50 per 4,50 metres, està confeccionada amb milers de tessel·les de fins a dos centímetres emmarcades per una sanefa de motius vegetals.

El mosaic original va ser trobat en este habitatge al 1917 i posteriorment va ser venut pel seu propietari al Museu Arqueològic de Madrid on es troba exposat actualment.

Dins de l'actuació d'instal·lació de la rèplica, en el mateix punt on es va trobar, s'ha procedit a fer accessible el jardí historicista de Francisco Porcar i la sala de la domus.

L'alcalde Manolo Civera ha assenyalat que “totes aquestes actuacions que hem presentat hui tornen a posar en valor el passat romà de Llíria i constitueixen un element pedagògic molt interessant per a interpretar aquella època, com un nou recurs turístic del nostre ric patrimoni històric”.

Pujar