7 de desembre de 2019 7/12/19

L’Ajuntament de Llíria, premiat en la 2a edició dels Premis al Bon Govern de la FVMP

L’Ajuntament de Llíria, premiat en la 2a edició dels Premis al Bon Govern de la FVMP - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  L’Ajuntament de Llíria, premiat en la 2a edició dels Premis al Bon Govern de la FVMP - (foto 2)

  La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) ha distingit a l’Ajuntament de Llíria amb un guardó en la 2a edició dels premis al Bon Govern, en la categoria de Divulgació i protecció de drets i llibertats, pel projecte de creació del Comissionat d’Experts de la Memòria Història de Llíria.

  La primera tinent d’alcalde, Consuelo Morató, i el regidor de Cultura i Memòria Històrica, Paco García, han recollit el premi en un acte que ha tingut lloc este matí en el Jardí Botànic de la ciutat de València.

  Segons Consuelo Morató, este reconeixement certifica “el compromís de l’Ajuntament de Llíria amb la recuperació de la Memòria Històrica i el compliment de les seues lleis, com hem fet durant tota la legislatura, i que vam iniciar amb l’homenatge que realitzàrem als menors refugiats a Llíria durant la Guerra Civil”.

  En addició, la primera tinent d’alcalde ha volgut assenyalar que “és una obligació de les administracions restablir la normalitat i fer possible que la societat conega la nostra història i evitar que es repetisquen els errors que es cometeren en el passat “.

  Per la seua banda, Paco García ha assegurat que, amb esta distinció, es remarca “el lideratge que Llíria està encapçalant en la recuperació dels drets i llibertats públiques, donant veu a les històries de persones i col·lectius que van ser silenciata o van quedar en l’oblit i tractant de tancar ferides que es van obrir ja fa dècades”.

  El consistori edetà va conformar el comissionat durant l’any 2018, com un òrgan col·legiat d’assessorament i proposta de les actuacions municipals a realitzar en matèria de Memòria Històrica. Es tracta d’una “acció pionera en la Comunitat Valenciana, que configura un òrgan assessor, plural i divers” ha explicat Garcia i “conformat per persones de reconegut prestigi o experiència en la defensa dels drets fonamentals”.

  Entre els objectius marcats, el treball del Comissionat de la Memòria Històrica de Llíria ha permès la identificació i retirada dels elements de l’exaltació del franquisme, la identificació i localització de persones represaliades, com el cas de José Badía Agustí; l’elaboració d’un catàleg amb els bens immobles bèl·lics locals; o la realització de jornades i conferències al voltant de la Guerra Civil.

  Durant l’última setmana, Llíria es troba immersa en la celebració de la Setmana de la Memòria Històrica. Esta vesprada tindrà lloc un homenatge als exiliats de Llíria durant la Guerra Civil i el franquisme, en una jornada en què la Comunitat Valenciana commemora el Dia de la Memòria Democràtica, en record a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura.

  ocultar
  L’Ajuntament de Llíria, premiat en la 2a edició dels Premis al Bon Govern de la FVMP
  Pujar