Castellano

L'IPC es modera al 7,3% a l'octubre però el preu dels aliments segueix en escalada

L'IPC es modera al 7,3% a l'octubre però el preu dels aliments segueix en escalada
  • En els últims mesos els aliments que més han pujat de preu són les fruites, els llegums i hortalisses, la llet, formatge i ous i la carn

La taxa anual de l'Índex de Preus de Consum (IPC) general el mes d'octubre és del 7,3%. Aquesta taxa és més d'un punt i mig menor que la registrada el mes anterior.

Una baixada que es deu en major mesura al descens en els preus de l'habitatge, l'electricitat i el gas, a més de la lleu caiguda en els preus de roba i calçat. Per contra, els aliments continuen en una escalada de preus i la seua taxa se situa en el 15,4%.

Aquests són els grups que destaquen per la seua influència en el descens de la taxa anual

Habitatge, que disminueix la seua variació més d'11 punts i mig, fins al 2,6%, a causa de la baixada de l'electricitat i, en menor mesura, del gas, enfront de la pujada d'octubre de 2021.

Vestit i calçat, amb una taxa del 1,4%, dos punts i mig inferior a la del mes anterior. Aquesta evolució es deu al fet que l'augment delspreus per l'entrada de la nova temporada és més moderat que a l'octubre de 2021.

Per part seua, el grup amb major influència positiva és:

Aliments i begudes no alcohòliques, que situa la seua taxa en el 15,4%, un punt superior a la del mes passat, i la més alta des del començament de la sèrie, al gener de 1994. Destaquen en aquest comportament els increments dels preus dels llegums i hortalisses, la llet, formatge i ous i la carn, majors aquest mes que en 2021.

Els empresaris espanyols adverteixen que l'IPC es mantindrà elevat en el curt termini encara que continuarà moderant-se

La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) ha valorat aquesta desacceleració de l'IPC després del 8,9% aconseguit al setembre, "gràcies al menor avanç dels preus energètics". No obstant això, "els preus dels aliments, tant elaborats com no elaborats, es configuren com a principal element inflacionista, ja que al seu notable increment s'uneix el significatiu pes que representen en la cistella de productes".

Destaquen que factors externs a l'economia espanyola com la prolongació de la guerra d'Ucraïna i les sancions econòmiques imposades a Rússia poden continuar condicionant l'evolució dels preus d'algunes matèries primeres, entre altres, gas, petroli, cereals o olis, que al seu torn repercuteixen sobre la composició del preu de molts altres productes. Per tot això, indiquen, la inflació es mantindrà elevada en el curt termini, encara que continuarà moderant-se.

Des de la CEOE assenyalen que, en aquest context, "resulta especialment rellevant evitar un escenari en el qual els augments dels preus i salaris es retroalimenten entre si, per a no produir efectes de segona ronda que ens porten a una espiral inflacionista".

Els preus dels productes energètics van moderar significativament la seua taxa interanual fins al 8,0%, enfront del 22,4% de setembre o el 37,4% d'agost, a causa del menor augment del preu de les matèries primeres energètiques. El preu del cru Brent a l'octubre es va mantindre estable enfront del mes anterior, amb 95,1 dòlars/barril de mitjana. En termes anuals es va produir un increment del preu del 13,4% en dòlars i del 33,9% en euros, per la fortalesa de la moneda estatunidenca.

En els primers dies de novembre hi ha una elevada volatilitat en els preus, amb una mitjana de 97,8 dòlars/barril, que de mantindre's comportaria increments interanuals del 19% en dòlars i de quasi un 39% en euros. No obstant això, els futurs apunten a una progressiva moderació dels preus, la qual cosa restarà pressió inflacionista al component energètic, principalment a partir de gener.

Pujar