elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Institut Valencià de Cultura presenta en la Filmoteca la restauració del documental 'La indústria de la seda' (1920)

L'Institut Valencià de Cultura presenta en la Filmoteca la restauració del documental 'La indústria de la seda' (1920)
  • La presentació s'emmarca dins de la celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

El director general de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, ha participat en la presentació del documental valencià 'La indústria de la seda' (1920), que ha sigut restaurat recentment per l'Arxiu Fílmic de la Filmoteca. En l'acte han intervingut també el responsable de l'àrea de Conservació i Restauració de l'Arxiu Fílmic de la Filmoteca, Nacho Lahoz, i el president del Col·legi de l'Art Major de la Seda, Vicente Genovés.

'La indústria de la seda' és un documental didàctic de 1920 que va produir el Col·legi de l'Art Major de la Seda de València amb la col·laboració del Ministeri de Foment. El documental es va utilitzar durant anys en les campanyes divulgatives i formatives sobre el cultiu de la morera i la cria del cuc de seda per les comarques agrícoles valencianes.

Amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, la Filmoteca projectarà el dijous, 27 d'octubre, a les 20.15 hores, en una sessió gratuïta, un programa doble de restauracions recents de l'Arxiu Fílmic conformat per 'La indústria de la seda' (1920) i 'El monge de Porta-Coeli' (1925). Abdós restauracions partixen de negatius de càmera, però és poc freqüent que únicament es conserven estos materials d'una pel·lícula. Tampoc es conserven els intertítols, ni els guions, ni indicacions tècniques per al tiratge de les còpies, tot això ha dificultat enormement els treballs amb abdós films. La labor de l'Arxiu Fílmic ha consistit en la salvaguarda de les imatges amb una duplicació fotoquímica dels nitrats i la seua posterior digitalització.

'El monge de Porta-Coeli' va ser produïda en 1925 per la valenciana Levante Film, una de les moltes acadèmies de cine que van proliferar al nostre país en els anys vint. Esta pel·lícula és l'única conservada d'aquella multitud de fracassades i polèmiques iniciatives, la qual cosa li conferix un singular interés històric. Secundats pels seus alumnes, els promotors de l'acadèmia assumixen la direcció i els papers protagonistes de la pel·lícula. A pesar del seu caràcter aficionat, 'El monge de Porta-Coeli' traduïx a les fórmules costumistes del cine espanyol del moment la denúncia social i anticlerical del poema romàntic de Joan Arolas.

El 27 d'octubre va ser declarat per la UNESCO com a Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual a fi de recordar la importància cultural i històrica de les gravacions cinematogràfiques i de televisió i exigir mesures decisives per a la seua conservació.

Pujar