elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'hostaleria veu "insuficient" l'alleujament de les mesures i l'oci explota: "Ens morim de fam"

L'hostaleria veu "insuficient" l'alleujament de les mesures i l'oci explota: "Ens morim de fam"
  • El sector hostaler lamenta que tot i que la reobertura d'interiors "és un baló d'oxigen", un 40% de locals seguirà tancat

La noves mesures anunciades pel president de la Generalitat, Ximo Puig, per alleujar lleugerament les restriccions en l'hostaleria han causat gran indignació en el sector que, tot i que agraeix que es permeta reobrir en interiors encara que siga amb un aforament limitat, lamenta que l'horari de tancament i la impossibilitat d'obrir salons i altres establiments com locals d'oci o cafès teatre, fa molt difícil sostenir la situació de molts negocis.

Per a la Coordinadora d'Oci i Hostaleria de la Comunitat Valenciana, resulta "inconcebible que, davant unes mesures tan dràstiques i desproporcionades, en contra de l'activitat de l'hostaleria, amb les millors dades d'incidència acumulada per baix de la mitjana nacional, no es plantege un pla de xoc contundent ". Lamenten que les pimes senten "ràbia i impotència" davant unes mesures "que impedeixen recuperar la seua activitat i que prorroguen la seua agonia amb unes xifres de destrucció de locals, de pèrdua d'ocupació i d'abandó de les famílies".

Des CONHOSTUR i els seus patronals en les tres províncies valoren la relaxació de les mesures com "una vàlvula d'oxigen" per a molts establiments però lamenten que l'ampliació d'horari d'obertura fins el toc de queda o fins l'hora de tancament de l'comerç -com havien sol·licitat en la darrera reunió amb Sanitat- no s'ha tingut en compte: "Això fa que les condicions que es van a mantenir en aquestes properes setmanes encara continuen sent molt complicades per a l'hostaleria i per als subsectors d'oci i salons de banquets pràcticament inviables ".

Des CONHOSTUR reclamen una vegada més una major dotació de recursos per a plans de rescat per a l'hostaleria valenciana, tant autonòmic com nacional, "que permeta dotar de manera urgent a la Comunitat Valenciana dels recursos econòmics necessaris per donar resposta a aquesta situació totalment insostenible" . Finalment, han apel·lat a la conscienciació ciutadana en el compliment de les normes, "especialment l'ús de la màscara en tot moment".

Més durs han estat des de l'Associació Hostelera de Castelló, Ashocas: "aquestes mesures van a seguir destruint ocupació, destruint famílies, i destruint empreses que veuran amb impotència com les falta de previsió de la Generalitat s'emporta el treball de tota una vida per davant ".

L'entitat hostalera provincial destaca que ha quedat constatat que la Taula de Treball de Sanitat per a l'Hostaleria i l'Oci "no serveix de res" i lamenten que més d'un 40% d'empreses seguirà amb la persiana tancada i el 45% de les empreses no tornarà obrir més.

Discoteques, sales de ball i d'oci: "Ens estem morint de fam"

Ràbia i frustració és el que també han manifestat des del sector dels d'oci com salons i discoteques, als quals no se'ls permetrà obrir: "La pandèmia ens porta a morir-nos de fam sense que ni per l'Estat ni per la Generalitat s'haja previst un mecanisme de compensació just ". Des de la Federació d'Oci, Turisme i Joc de la Comunitat Valenciana lamenten "que no s'haja tingut en compte per a res les indústries que representem, se'ns deixa tirats a la cuneta i l'oci un any tancat".

Fotur defensa que les activitats d'oci, espectacles, sales de bingo i entreteniment "compleixen escrupolosament la normativa COVID 19, i ha quedat més que demostrat que les nostres indústries en cap moment han sigut focus ni s'ha produït contagis massius, sinó tot el contrari, han estat el dic de contenció ". Els bingos, posen com a exemple, han estat oberts fins al mes de gener "sense cap focus de contagi i realitzant una activitat escrupolosa".

Denuncien un greuge comparatiu amb els seus companys de l'hostaleria i els gimnasos "que el sector que representem no puga obrir en igualtat de condicions, per exemple, les sales de bingo, música i l'espectacle, ¿on és la diferència?". Van més enllà i acusen la Generalitat "de desconèixer la realitat d'un sector quan es permet escoltar música de spotifiy i es penalitza l'actuació de discjòqueis que és una manifestació musical i cultural".

Pujar