elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'exposició sobre el naturalista alemany Alexander von Humboldt arriba a Astúries de la mà del CSIC

L'exposició sobre el naturalista alemany Alexander von Humboldt arriba a Astúries de la mà del CSIC
  • El Centre Oceanogràfic de Gijón (IEO-CSIC) acull una mostra organitzada per les Delegacions del CSIC a la Comunitat Valenciana i Astúries que destaca la relació del famós científic il·lustrat amb Espanya

 

El Centre Oceanogràfic de Gijón de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (CSIC) acull l'exposició Alexander von Humboldt: en la naturaleza todo está conectado, una mostra que destaca les aportacions científiques del naturalista alemany, figura clau en la Il·lustració. Organitzada en 2019 pel Museu de Ciències Naturals de l'Ajuntament de València per a celebrar el 250 aniversari del seu naixement, l'exhibició se centra en la relació del científic amb Espanya, que va visitar a la fi del segle XVIII com a part del seu viatge a Amèrica. La itinerància de l'exposició està organitzada per la Delegació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana, i la Delegació del CSIC a Astúries organitza la seua exhibició a Gijón.

A la inauguració, que va tindre lloc hui al Centre Oceanogràfic de Gijón, van assistir el conseller de Ciència, Innovació i Universitat del Principat d'Astúries, Borja Sánchez; l'alcaldessa de Gijón, Ana González; el president de l'Activitat Portuària, Port de Gijón, Laureano Lourido; el president de la Cambra de Comerç de Gijón, Felix Baragaño; la delegada institucional del CSIC a Astúries, María Fernández; el director del Centre Oceanogràfic de Gijón, Rafael González-Quirós; i els directors dels centres del CSIC al Principat d'Astúries.

Per a la seua exhibició a Gijón, la mostra compta amb l'organització de la Delegació del CSIC a Astúries i del Centre Oceanogràfic de Gijón de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (CSIC). A més, col·laboren l'Autoritat Portuària de Gijón-Port de Gijón; Alcaldia de Gijón; Conselleria de Ciència i Innovació del Principat d'Astúries; Fundació per al Foment a Astúries de la Investigació Científica Aplicada i la Tecnologia (FICYT); iAsturias Innovació; i la Cambra de Comerç de Gijón.

La delegada del CSIC a Astúries, María Fernández, ressalta “la importància del treball conjunt dels centres i les delegacions institucionals del CSIC per a complir el nostre compromís d'acostar la ciència a la societat. El Centre Oceanogràfic de Gijón és un referent d'investigació marina al Principat i albergar aquesta exposició és una porta oberta a la investigació per a tots els asturians”.

El delegat institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, Juan Fuster, explica que “aquesta mostra és una gran oportunitat per a aprendre coses desconegudes i descobrir a un personatge al qual la ciència li deu molt, i que entre moltes altres coses va ser el pare de la biogeografia i la climatologia comparada, creador de la primera màscara de gas, autor de la primera cartografia de l'altiplà espanyol i que, en alguns aspectes, va arribar a inspirar a Charles Darwin”.

L'exposició, composta per objectes històrics i panells explicatius sobre la figura i aportacions de Humboldt a la ciència de l'època, està produïda pel Museu de Ciències Naturals de l'Ajuntament de València amb el comissariat de Margarita Belinchón i Jürgen Misch. La seua itinerància, organitzada per la Delegació del CSIC en la Comunitat Valenciana – Casa de la Ciència del CSIC a València, té el suport de la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), i es desenvolupa durant aquest any 2022, on ja ha visitat les localitats d'Alcoi (Alacant) i Ontinyent (València).

Alexander von Humboldt

Alexander von Humboldt (1769-1859) va ser un dels naturalistes que més va influir en el coneixement científic de la Il·lustració. Va ser pioner en estudis d'Història Natural al llarg de tot el planeta i els seus treballs americans durant el seu històric viatge als «territoris equinoccials» van ser precursors dels quals anys després realitzaria Darwin, que van donar com a resultat la Teoria de l'Evolució. Va treballar amb científics espanyols com el valencià Antonio José Cavanilles i el naturalista José Clavijo, que van facilitar el seu pas per Espanya i el permís real per a emprendre viatge als territoris de la Nova Espanya en 1799.

Durant el seu viatge per Espanya va aprofitar per a realitzar una àmplia investigació científica de caràcter geogràfic, geològic i climatològic de les regions que va recórrer provant nous instruments de mesurament, amb els quals va determinar per primera vegada de manera científica l'altura sobre el nivell de la mar de ciutats com Sagunt i València. Humboldt va aportar dades d'enorme interés per a la biologia, la geologia, la botànica o la mineria, a més d'introduir nocions que formen part del concepte de modernitat com les seues idees sobre democràcia o drets humans, i, en el terreny de l'ecologia, la seua preocupació per l'estudi de la interacció de les forces de la naturalesa i com influeix el medi geogràfic en la vida vegetal i animal.

Mostra itinerant

La mostra itinerant Alexander von Humboldt: En la naturaleza todo está conectado s'exposa al vestíbul del Centre Oceanogràfic de Gijón (Avinguda Príncep d'Astúries, 70 bis) fins al 7 d'octubre. Posteriorment, viatjarà a les localitats de Gandia (València) i Xàbia (Alacant).

Pujar