elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Naix una plataforma a la Vall d'Uixó contra la planta fotovoltaica que ja va frenar l'Ajuntament

Naix una plataforma a la Vall d'Uixó contra la planta fotovoltaica que ja va frenar l'Ajuntament
  • Discrepància d'opinions entre la societat civil i l'empresa que calcula que la instal·lació crearia 300 llocs de treball

Tres mesos després que l'Ajuntament de la Vall d'Uixó, en mans de PSOE, Esquerra Unida i Compromís, bloquejara amb els seus vots la instal·lació d'una planta fotovoltaica de més de 300 hectàrees que produïa energia neta suficient per a 88.500 llars, naix en aquesta mateixa ciutat una plataforma contra aquesta macroplanta.

Es tracta de la plataforma Energia i Territori Plana Baixa que advoca per un model sostenible d'energies renovables i que està disposada a plantar cara a l'oligopoli elèctric i a les empreses que desenvolupen plantacions eòliques i solars gegants.

En el comunicat emés per la plataforma asseguren que “en el context de transició energètica actual, amb un augment exponencial de les energies renovables al nostre país que, en teoria, suposaria una notícia positiva, en la pràctica està resultant no ser així”, i consideren que “cal deixar arrere la generació d'energia contaminant i produir energia renovable, però s'ha de fer de manera responsable i respectuosa amb el medi ambient”.

Des de la plataforma asseguren que aquesta macroplanta, que se situaria en els termes municipals de la Vall d'Uixó, Xilxes i Moncofa, s'instal·laria sobre parcel·les que “presenten una capacitat d'ús agrícola molt elevada”.

A més, afirmen que de no defensar aquestes parcel·les com estan actualment "estaríem perdent una oportunitat de desenvolupament social i econòmic sostenible amb el nostre àmbit més pròxim”. 

“Aquest macroprojecte és incompatible amb el futur sostenible social i ambiental del nostre territori”, afirmen des de la plataforma que diumenge que ve 6 de febrer a les 12.00 hores instal·laran una taula informativa enfront de l'Ajuntament de la Vall d'Uixó per a informar sobre les implicacions d'aquesta instal·lació fotovoltaica.

La Vall i Xilxes frenen el projecte

Cal recordar que la Vall d'Uixó i Xilxes han posat fre a aquest projecte. Així en els seus plens municipals han bloquejat una instal·lació que si compta amb el suport de l'Ajuntament de Moncofa perquè suposa donar llibertat a l'agricultor per a seguir amb la seua activitat o vendre els terrenys.

En el cas de la Vall d'Uixó, a proposta de l'equip de govern en el ple de febrer de 2021, va posar vedat a l'arribada de possibles inversors per a instal·lar plantes fotovoltaiques en el ple del passat mes de setembre, per la qual cosa no concedirà llicències durant un any per a la instal·lació de centrals fotovoltaiques i parcs eòlics.

En la mateixa direcció ha anat el Ajuntament de Xilxes que ha suspés durant els pròxims dos anys les llicències per a instal·lacions solars o de generació d'energia renovable que ocupen més de 10 hectàrees en el sòl no urbanitzable.

Pujar