Castellano

Sant Rafel “va córrer” a ritme de traca fins a la seua ermita

Sant Rafel “va córrer” a ritme de traca fins a la seua ermita
  MÉS FOTOS
  Sant Rafel “va córrer” a ritme de traca fins a la seua ermita - (foto 2)

  Aquest diumenge la imatge de Sant Rafel va tornar a la seua ermita a ritme de traca pels empinats carrers de La Nucia, portat en volandes per improvisats portants. Centenars de persones van acompanyar a Sant Rafel corrent des de l'Església fins a la Capelleta. Finalment, el fred i la climatologia van respectar les festes patronals de La Nucia i es van poder desenvolupar tots els actes del “Dia de Sant Rafel”: subhasta, processó i la “carrera a ritme de traca”.

  Un any més l'arcàngel va donar “salut i repòs” a tots els nuciers i nucieres. Aquest tradicional i peculiar acte de la “carrera a ritme de traca de Sant Rafel” i la posterior “mascletà” van posar el punt i final a les Festes de “Santíssim Sacrament i Sant Rafel” 2019, “Festes Patronals de La Nucia”, que s'han desenvolupat del 15 al 17 de novembre.

  Carrera a ritme de traca

  La carrera de Sant Rafel (copatró de La Nucia) a “ritme de traca”, després de la processó d'aquest diumenge és un dels actes tradicionals més esperats pels nuciers cada any. Aquesta carrera de més d'un quilòmetre es realitza pels empinats carrers del poble des de l'Església en la plaça Major fins a la capelleta de Sant Rafel, per a retornar la imatge a la seua ermita. Aquesta peculiar carrera recorre els carrers Llosa, Calvari, Sant Rafel i Travessia de l’Ermita de Sant Rafel.

  La imatge de l'arcàngel és portada per improvisats portants de totes les edats, que a “ritme de traca” porten en volandes a Sant Rafael, sortejant cintes, cordes i el fum de la traca aèria. Un acte tradicional i únic, que fa especial aquesta fi de festa. Centenars de persones van acompanyar corrent a Sant Rafel darrere de la imatge fins a l'ermita del sant. Fins i tot la reina 2019 Mari Fernández Jumella i la seua cort d'honor han acompanyat la imatge del sant, corrent pels carrers de La Nucia en un frenètic sprint amb la “traca aèria”.

  Una vegada en la Capelleta de Sant Rafel es va disparar la mascletá, a càrrec de la pirotècnia Ricardo Caballer, amb la qual va posar final al programa d'actes de les Festes de “Santíssim i Sant Rafel 2019”.

  Subhasta de Sant Rafel

  Molt abans, a primera hora, en l'Ermita de Sant Rafael es va realitzar la tradicional subhasta de les andes (4) i cintes (12) del sant per a la processó posterior, que també va congregar molts veïns i veïnes en la Capelleta. Subhasta que malgrat l'arribada de l'euro encara es realitza en pessetes (encara que després s'abone en euros) i que enguany va recaptar 922.000 pessetes (5.541,33€). Els diners recaptats es destina a la Parròquia per al manteniment de la Capelleta de Sant Rafel.

  Pujar