Castellano

El I Congrés Internacional d’Escacs Educatius i Pedagogia promou els escacs com a ferramenta educativa

El I Congrés Internacional d’Escacs Educatius i Pedagogia promou els escacs com a ferramenta educativa
  • Aquest congrés internacional naix amb la finalitat de donar a conéixer la utilitat i l’eficàcia dels escacs dins de l’aula com una ferramenta de suport més per als docents

  • El joc dels escacs és un esport igualitari i idoni per a desenvolupar diferents destreses en l’alumnat de totes les etapes educatives

MÉS FOTOS
El I Congrés Internacional d’Escacs Educatius i Pedagogia promou els escacs com a ferramenta educativa - (foto 2)
El I Congrés Internacional d’Escacs Educatius i Pedagogia promou els escacs com a ferramenta educativa - (foto 3)

El I Congrés Internacional d’Escacs Educatius i Pedagogia, organitzat per la Federació Valenciana d’Escacs en col·laboració amb la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, se celebrarà a l’auditori de la Nucia els dies 18 i 19 d’octubre.

L’acte ha comptat amb la presència de la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit; el director general d’Esport, Josep Miquel Moya; el subdirector general de Formació del Professorat, Carlos Sánchez, i el president de la Federació d’Escacs Valenciana, Francisco Cuevas.

La secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha destacat “la importància d’introduir els escacs en les escoles per ser una ferramenta clau per a desenvolupar les competències curriculars, però sobretot en una competència més important com és la vida. Aprendre a saber estar i pensar abans d’actuar”.

Aquest congrés esdevindrà un espai idoni per al desenvolupament del pensament autònom i creatiu mitjançant les intervencions, els col·loquis i les taules de debat dels nombrosos ponents i docents que hi participen.

El president de la Federació d’Escacs, Francisco Cuevas, ha assenyalat que el congrés “és el resultat final del treball d’un projecte de més de 3 anys amb el qual es pretén aportar el valor dels escacs a l’educació, de manera pràctica i teòrica”. De la mateixa manera, el director general d’Esport, Josep Miquel Moya, ha destacat que “en molts centres educatius utilitzen els escacs com a instrument vehicular per a l’aprenentatge d’altres matèries com puguen ser les matemàtiques o l’educació física’.

L’educació i l’esport, com en tantes altres ocasions, encreuen els seus camins en aquesta cita gràcies a l’aposta ferma del CEFIRE d’Alacant d’introduir el joc dels escacs a les aules valencianes com a ferramenta didàctica per a aprofitar les nombroses transversalitats del joc. Per mitjà del joc dels escacs es poden practicar diferents activitats motrius i aprendre a gestionar les emocions.

Els estudis científics demostren que el joc dels escacs millora la memòria i la concentració, desenvolupa la capacitat creativa i organitzativa, ajuda a millorar la presa de decisions i a resoldre problemes, augmenta la capacitat de lectura i incrementa les capacitats matemàtiques i geomètriques. Per tot això, és important introduir els escacs entre l’alumnat dels diferents cicles educatius i fomentar aquest esport entre els més joves.

Pujar