13 de desembre de 2019 13/12/19

Compromís proposa la creació d’una agència AVIVA de promoció del valencià

Compromís proposa la creació d’una agència AVIVA de promoció del valencià - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Compromís proposa la creació d’una agència AVIVA de promoció del valencià - (foto 2)

  El Grup Municipal de Compromís a l’Ajuntament de la Nucia ha proposat per a la seua aprovació, al pròxim plenari ordinari del 23 de febrer, una moció demanant la creació d’una agència AVIVA de promoció del valencià, així com l’adhesió a la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull. “A la Nucia es fa alguna promoció del valencià a través de la SEU Universitària, però la trobem en falta a l’ajuntament, on la presència de la llengua pròpia és ínfima”, afirma Pep Pastor, regidor i portaveu de la formació valencianista a l’Ajuntament.

  En esta proposta cultural de promoció de la llengua i cultura valencianes, es proposa crear una agència AVIVA de promoció del valencià, que és un Gabinet de Normalització Lingüística. Ara s’anomena Agència AVIVA per l’impuls que li dóna la Conselleria de d’Educació i Cultura, i també l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), amb ajudes i subvencions per a tal fi.

  Per altra banda, seguint en la línia de potenciar la llengua i la cultura s’ha proposat l’adhesió a la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull, que té com a objectiu la promoció de la llengua i cultura pròpia dels valencians, celebrant cursos, congressos i seminaris, concedint beques i acords amb institucions, universitats i associacions, promovent l’art i la cultura popular, accions que es porten a terme, d’una manera o d’altra, des de la SEU Universitària. Amb l’adhesió de l’Ajuntament a esta Xarxa, dins la Fundació i l’Institut que reben el nom del  famós mallorquí, destacat escriptor, filòsof, místic, teòleg, professor i missioner del segle XIII, conegut per la seua extensa obra escrita, redactada en català, occità, llatí i àrab, sent una figura en majúscules de la nostra literatura medieval.

  En paraules de Pastor, “amb estes dues accions completaríem la normalització lingüística al nostre poble. Som una població d’acollida, multicultural i multilingüe, i és per això que presentem estes dues propostes que continuaran posant-nos al mapa de l’avantguarda educativa i de defensa de la nostra llengua i cultura, com la recent creació del Centre d’Estudis Catalans a la Seu Universitària, depenent de la Universitat de Califòrnia”.

  Per a acabar, des de Compromís “Demanem a l’equip de govern el vot favorable a la proposta per continuar la tasca normalitzadora de la llengua que ja ve fent-se al poble des de la Seu, ara extrapolat a l’ajuntament, i que ajudarà a cohesionar més la nostra població i també com a elements d’integració per a la població nouvinguda”.

  ocultar
  Compromís proposa la creació d’una agència AVIVA de promoció del valencià
  Pujar