Castellano

Mor l'alacantí José Paredes Castaño, pare de la primera sabatilla esportiva espanyola

Mor l'alacantí José Paredes Castaño, pare de la primera sabatilla esportiva espanyola
  • Mor un dels empresaris més rellevants de la Comunitat València que va convertir a Elx en la cuna del calçat

MÉS FOTOS
Mor l'alacantí José Paredes Castaño, pare de la primera sabatilla esportiva espanyola - (foto 2)
Mor l'alacantí José Paredes Castaño, pare de la primera sabatilla esportiva espanyola - (foto 3)

José Paredes Castaño, va néixer el 12 de novembre de 1932 a Elx, Alacant, i va morir a la localitat de Sucina als 88 anys, el 16 de juny de 2021.

Casat amb Donya Genoveva Coves Hernández va ser un home profundament familiar. El matrimoni va tenir 5 fills, Antonio, Francisco, Clara, Josep i Rafael i va aconseguir amb la seua dona, inculcar el valor de la família en tots els que el van envoltar, recorden.

Des dels 12 anys tenia clar que volia ser empresari i va aprendre des de molt petit l'art de la costura gràcies al seu pare. Va ser en 1953, després de finalitzar el servei militar, quan va fundar la seua primera empresa dedicada a la fabricació de sabates de cavaller al pati de casa.

Gran amant de la natura, va desenvolupar tota la seua vida entre les seues empreses i la seua passió per la muntanya i la caça on se sentia plenament realitzat. Establert des de fa diverses dècades en el seu Finca de caça prop de Múrcia i comptant amb gairebé 90 anys no va deixar mai d'estar vinculat als seus quefers empresarials i ha estat sempre i serà el pilar que sustenta l'estabilitat de totes les seues empreses.

Va ser en 1954 quan José Paredes va crear la marca Paredes centrada en els seus inicis en la fabricació de calçat d'home, reinventant anys després i introduint-se en el món del calçat de muntanya i de seguretat laboral. El seu caràcter visionari, la seua incansable tenacitat, afany i força van ser el motor que el va portar el 1973 a aventurar-se en la fabricació de l'calçat esportiu i de lleure, introduint per primera vegada a Espanya el concepte del calçat ideal per fer esport.

L'èxit que va aconseguir José Paredes va ser tan gran que a partir d'ell i de la seua marca, van començar a sorgir marques nacionals, moltes d'elles il·licitanes fent d'Elx i per tant de la província d'Alacant, referent nacional en la fabricació de calçat. Però tot i això, José Paredes, va aconseguir mantenir la seua marca al capdamunt fins als anys 80, convertint-se en líder nacional de vendes en calçat esportiu.

A partir de llavors, la marca va patir una metamorfosi i el il·licità va cedir les regnes de l'empresa als seus fills, encara que mai va aconseguir deslligar-se completament perquè no entenia la seua vida sense posar el seu granet d'arena en aquest somni que tantes alegries li va donar.

Però la família Paredes no només té com a model empresarial el calçat. Mitjançant el Grup Paredes Holding, l'emprenedor José Paredes va continuar diversificant els seus negocis familiars i va crear reeixides empreses en sectors tan dispars com la construcció, l'agricultura i l'automoció.

Pel que fa al model de negoci automobilístic, José Paredes va apostar directament per la seua segona generació, els seus fills, perquè pilotaren aquest nou projecte empresarial. La seua singladura després de 30 anys d'experiència els ha convertit en referent a la província d'Alacant amb instal·lacions i distribució de diferents marques en tota la província.

Avui es despedeix a José Paredes Castaño, una gran pèrdua per al món del calçat i en especial per a la ciutat d'Elx i se li agraeix tot el que va aportar al nostre país.

Pujar