Castellano

Juan Roig: “Hem pujat els preus una burrada però si no hi hauria hagut un desastre”

Juan Roig: “Hem pujat els preus una burrada però si no hi hauria hagut un desastre”
  • El president de Mercadona reconeix que des de la transició no havia assistit a una pujada tan dràstica de la vida: “Em fa mal quan els clients em diuen que hem pujat el preu però entenc la seva preocupació”

Estem en un moment complicat i és important transmetre que els beneficis empresarials són imprescindibles i necessaris per al funcionament d'un país. Així ha arrencat Juan Roig, president de Mercadona, la roda de premsa de presentació dels resultats de la cadena de supermercats valenciana.

Una roda de premsa molt esperada i on s'ha parlat de la pujada de preus conseqüència de la inflació, del debat actual de topar els preus dels aliments i dels beneficis que ha obtingut Mercadona en un any marcat per la necessitat d'incrementar el cost de la cistella de compra dels caps, terme amb què anomena Mercadona els seus clients.

“Hem pujat una burrada els preus però si no ho haguérem fet s'hauria generat un desastre a la cadena de producció”. Així de clar s'ha expressat el president de Mercadona, Juan Roig, sobre la pujada de preus que respon a la inflació històrica que estem vivint: “Jo no havia vist mai abans aquesta pujada de preus, només amb els pactes de la Moncloa a la transició”, ha reconegut el president.

De fet, els costos de Mercadona s'han disparat fins a un 12% dels quals al client se li ha repercutit un 10%: “Ens hem deixat la pell en aquests dos punts”, defensa el president Roig.

El propietari de Mercadona ha explicat que han intentat frenar els preus tensionant el proveïdor fins al punt que alguns han deixat de produir per a la companyia. I ha posat exemples que tots els clients poden comprovar en persona si van a supermercat: “El tomàquet ha pujat de 1,39 euros a 2,06, un 50% i això és culpa del gas. Què té a veure el gas amb el tomàquet? Espanya és l'horta d'Europa, però els europeus a l'hivern planten els tomàquets gràcies al gas i els consumeixen. Amb la guerra d'Ucraïna ha deixat de ser rendible produir tomàquets per la pujada del gas i han vingut a consumir els espanyols. Hi va haver un augment de la demanda i teníem dues opcions: o comprar tomàquet més car o deixar els clients sense, vam optar pel primer”.

Altres exemples que ha exposat Roig és l'oli de gira-sol que es va disparar per la guerra d'Ucraïna, la llet que han patit desproveïment, el gel el preu del qual es va disparar el juny de l'any passat a causa de la pujada del preu de la llum o els ous que també se n'ha disparat el preu.

“És impossible topar els preus dels aliments”

L'empresari valencià també ha parlat de la proposta de regular els preus dels aliments per mitigar precisament aquesta pujada de la cistella de la compra. Es mostra a favor però no a costa de posar un preu màxim als aliments: "Topar els preus dels aliments és com dir que l'aigua no mulla, és impossible", ha exposat.

Roig defensa les accions que ajuden a mitigar aquesta pujada per a les rendes més baixes però no a costa de topar els preus perquè no en depèn, sinó del preu que marca el proveïdor: “Nosaltres toparíem els preus si el proveïdor el topa”.

Més en concret, sobre la proposta que està estudiant la Generalitat per ajudar les rendes més baixes, Roig és clar: “Tot el que es faça pels clients amb rendes més baixes nosaltres col·laborarem. Si la Generalitat fa un bo nosaltres farem el que facen les altres empreses. No podem ser més papistes que el Papa”.

En qualsevol cas, el president de Mercadona ha insistit que des de la cadena de supermercats es treballa cada dia per abaixar els preus però mai a costa de baixar la qualitat: “A mi em fa mal cada vegada que ve un client a queixar-se que hem pujat el preu d'un producte perquè els comprenc”.

Resposta als atacs d''empresari despietat'

“És bo o dolent tenir beneficis? Sembla que a Espanya es vulga amagar però els beneficis són imprescindibles i necessaris i com més beneficis hi hagi millors sous, pagarem més impostos, generem més dividends entre els inversors i més millors per a l'empresa farem”, ha dit Roig.

Per al propietari de Mercadona el funcionament d'una empresa depèn de la satisfacció dels cinc components: client, treballador, proveïdor, societat, accionistes i és a ells a qui es deu l'empresa, insisteix. “Nosaltres parlem de fets i lluitem per satisfer aquests cinc components. Hi ha altres persones que no opinen el mateix, jo les respecto però no ho compartisc en absolut”.

Roig ha insistit que la riquesa d'un país depèn dels empresaris i és important tenir-ne cura: “Els empresaris i els treballadors som els que generem riquesa en un país i el benestar de la societat dependrà del nombre d'empresaris honrats que existeixen”.

Pujar