4 de desembre de 2020 4/12/20

Joan Baldoví: “Els valencians no plorem reivindiquem alló que és nostre”

Joan Baldoví: “Els valencians no plorem reivindiquem alló que és nostre” - (foto 1)

  L’Ateneu Virtual, un fòrum de debat online sobre temes d'actualitat que afecten el País Valencià, ha tingut la seua primera trobada amb la participació del diputat en el Congrés per Compromís, Joan Baldoví, l'ex secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando i l'alcalde de Bellreguard, Àlex Ruiz. Els tres, van oferir el punt de vista des dels seus diferents llocs en l'organització pública d'un tema que Baldoví ha tornat a posar aquesta setmana en el tapet públic nacional, l'Infrafinançament del País Valencià, ara en temps de COVID19.

  Joan Baldoví, principal focus de les crítiques aquests dies després de la seua intervenció en el Congrés, ha mostrat la seua sorpresa en comprovar com “càrrecs del PSOE i PODEM, en lloc de dir apretem a Madrid, com l'estan defensant al País Valencià, s'han dedicat a carregar contra Compromis, dient que ara no toca, però, si que toca per al PNB, Coalició Canària, Bildu o Ciutadans…” Baldoví ha insistit que “el que haurien de fer és, en lloc de dirigir tot el seu cabreig contra Compromís, fer-ho contra les cúpules de Madrid i exigir una cosa que tots tenim clar que és raonable. Els valencians no plorem, reivindiquem alló que és nostre”.

  D'altra banda, el portaveu de Compromís en el Congrés ha insistit en la necessitat d'un repartiment just. “Quan veig que d'aqueixos 16.000 milions també tindran recursos el Pais Basc i Navarra, que no han contribuït a aqueixos impostos que rebran i que damunt tenen una mitjana de renda per capitá superior als ciutadans del País Valencià, encara em sorprén més quan ens contesten que ara no toca”.

  D'altra banda, Clara Ferrando, després de l'experiència en el ‘Botanic I’ com a secretària autonòmica d'Hisenda té clar que “sense una quita el Pais Valencià no eixirem mai d'aquesta situació que ja és una cosa crònica que continuarà afectant les nostres generacions futures”. Una demostració, en paraules de Clara Ferrando, es veurà ara ja que “en recessió econòmica, amb la nostra situació de deute, tot es torna més crític”.

  L'ex secretària autonòmica ha reivindicat un dels cavalls de batalla del Botanic I, la taxa turística. “Era un impost, la taxa al turisme que reivindiquem des de Compromís, i que no haguera repercutit directament en els 5 milions de valencianes i valencians, haguera significat una recaptació per a alleujar aqueix deute i que haguera sigut fonamental per a poder ajudar a un sector hostaler molt colpejat en l'actual situació. Però incomprensiblement el PSOE es va negar”.

  Finalment, Àlex Ruiz, alcalde de Bellreguard ha posat en escena el punt de vista i com afecta aquest infrafinançament a l'administració més propera. “Des dels Ajuntaments, ens fem creus, i tenim clar, després de la votació dels representants en el Congrés de la resta de partits valencians, que no és el mateix ser valencià i exercir de valencià, i hi ha diputats i ministres que no exerceixen d'això”.

  Pujar