25 de novembre de 2020 25/11/20

Jiménez demana valentia al Govern en la comarcalització

    La Llei de Mancomunitats i la Llei de Demarcacions Comarcals són dos dels textos legislatius més rellevants per a la transformació del funcionament institucional de les administracions valencianes en esta legislatura. Malgrat això, el Govern de la Generalitat no sembla tindre una estratègia clara en esta matèria, segons el Diputado de Podem, César Jiménez. «No podem donar un pas endavant i dos enrere. La transformació del funcionament institucional valencià és una peça clau per fer irreversible el canvi valencià, per fer més eficient el nostre estat del benestar i per evitar que es puga tornar a fer un ús clientelar de les administracions valencianes».

    Jiménez considera que en els pròxims 2 anys és necessari «sembrar polítiques que fagen irreversible el canvi valencià. I avançar en la substitució del model valencià de les províncies, desvertebrat i clientelar, per un model comarcal és una d’eixes transformacions irreversibles», considera Jiménez. «La setmana passada Mónica Oltra va anunciar la reducció del 40% de la llista d’espera en Dependència i ho va atribuir, en part, a la participació d’alguns ajuntaments com a entitats avaluadores. S’està demostrant que la gestió des de la proximitat és més eficient, és inexplicable que el Consell encara tingue tants dubtes sobre la comarcalització».

    A més, el diputat de Podem considera que alguns dels temes on el Consell està tenint més dificultats es podrien resoldre amb estes transformacions. «És molt difícil gestionar tots els centres de menors des de la Conselleria. Si les mancomunitats o les comarques pogueren assumir una part d’eixa gestió per cessió de la Generalitat, coneixerien molt millor els dèficits». Jiménez considera que la comarcalització «segueix el model d’evitar duplicitats que s’està donant en França en la reforma dels departaments o en Itàlia en les províncies. I resultaria una bombona d’oxigen per als ajuntaments, intervinguts per la Llei Montoro, per poder-se associar i oferir serveis conjuntament, sense haver-los de privatitzar. Front al model de les províncies de Ripoll, Rus i Fabra; des del Botànic hem d’avançar cap a un model de proximitat que faja més eficient cada euro de diners públics».

     

    Pujar