Itineraris culturals rupestres pel territori valencià
El territori valencià posseeix el 40% de les pintures rupestres d'art llevantí reconegudes per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat. En concret, són més de 643 llocs on l'home de la prehistòria va deixar la seua empremta artística sobre les roques.
Alguns d'aquests enclavaments arqueològics són visitables i compten amb un recorregut didàctic i inclús amb museus annexos que desvelen informació sobre l'organització de les societats i els instruments que utilitzaven per a recol·lectar aliments i caçar animals.
A les comarques de Castelló es pot visitar el Parc Cultural Valltorta-Gassulla, considerat un dels nuclis de pintures rupestres a l'aire lliure més importants del món, que s'estenen pels termes d'Albocàsser, Tírig, Ares del Maestrat, Vilafranca del Cid i les Coves de Vinromà.
Els abrics del barranc de la Valltorta contenen figures d'art llevantí i esquemàtic en els espais coneguts com la Cova dels Cavalls (Tírig), Cova Remígia (Ares del Maestrat), Coves de la Saltadora (les Coves de Vinromà) i els abrics del Mas d'en Josep a Tírig i l'abric de Centelles a Albocàsser. La visita es completa amb el museu de la Valltorta.
Al Maestrat també es poden visitar els abrics de Morella la Vella, en concret, la galeria Alta de la Masia i la galeria del Roure on apareixen excel·lents mostres d'art llevantí.
A les comarques de València, destaquen els jaciments visitables de Bicorp-Millares que es componen de 36 panells rupestres distribuïts pels municipis de Bicorp, Dosaigües, Millares, Moixent, Navarrés i Quesa.
Les pintures de les Cuevas de la Araña (Bicorp) suposen un dels millors i més interessants conjunts de l'art llevantí. Entre les seues composicions destaca la coneguda escena de la recol·lecció de la mel, una activitat que hui encara continuen desenvolupant els habitants de la zona. Si bé és difícil calcular l'origen d'aquestes pintures, podrien tindre entre 7.000 i 9.000 anys d'antiguitat.
A les comarques d'Alacant, els dos punts d'atenció se centren en el Pla de Petracos de Castell de Castells i la Sarga a Alcoi.
La particularitat dels abrics del Pla de Petracos és que les figures són perfectament visibles. En aquests jaciments les figures són persones amb els braços alçats com si estigueren orant. Aquesta estació rupestre compta amb un museu d'art macroesquemàtic que proporciona més informació sobre l'entorn.
Visitar el conjunt d'abrics de la Sarga a Alcoi és el més recomanable per a tindre una visió completa de l'art prehistòric postpaleolític a la conca mediterrània, del neolític i de l'edat del coure. Les pintures comprenen des dels 7.000 anys fins als 4.500 anys. L'art macroesquemàtic és una manifestació artística exclusiva de les terres alacantines, caracteritzada per l'ocupació de la pintura de color roig fosc i els motius de grans mides i de gros traçat. Al Centre d'Interpretació s'exposen materials arqueològics ordenats temàticament i cronològicament.