Castellano

La Inspecció de Treball comptarà amb una unitat especial per a coordinar la lluita contra el frau en el treball trasnacional

La Inspecció de Treball comptarà amb una unitat especial per a coordinar la lluita contra el frau en el treball trasnacional

    El Ministeri de Treball i Economia Social ha autoritzat, a través d'una ordre ministerial publicada hui en el BOE, la creació, en el si de la Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITTS), d'una Unitat Especial de Coordinació sobre Lluita contra el Frau en el Treball Trasnacional. Aquesta unitat coordinarà totes les accions que es duguen a terme per part de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, relacionades amb la mobilitat laboral, la lluita contra el frau en el treball trasnacional i el treball no declarat en l'àmbit de la Unió Europea, en els casos de mobilitat intraeuropea en els quals Espanya siga el país d'origen o el de destinació.

    A més, durà a terme altres funcions vinculades a la mobilitat trasnacional de treballadors, com ara el suport a les unitats competents en processos de trasposició normativa, la participació en grups de treball internacionals o la proposta sobre la programació d'actuacions inspectores en aquesta matèria.

    La nova Unitat Especial, que s'adscriu a l'Oficina Nacional de la Lluita contra el Frau de la ITSS, afavorirà de manera significativa la coordinació de la lluita dirigida al fet que els ocupadors que desplacen temporalment a Espanya els seus treballadors, en el marc d'una prestació de serveis *trasnacional, respecten i garantisquen els seus drets laborals, qualsevol que siga la legislació aplicable als contractes de treball. I, d'altra banda, afavorirà el respecte d'aquestes condicions mínimes de treball als treballadors d'empreses espanyoles que es desplacen a l'exterior en el marc d'una prestació de serveis *trasnacional.

    La prestació de serveis és un dels principis fonamentals del mercat interior consagrats en el Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE) i inclou el dret de les empreses a prestar serveis en el territori d'un altre estat membre i a desplaçar temporalment als seus propis treballadors al territori d'un altre Estat membre amb aqueixa fi.

    L'auge de les prestacions de serveis de caràcter trasnacional a l'interior de la UE ha portat a una implicació cada vegada major de les autoritats laborals europees en la regulació i control d'aquest fenomen. Evitar la indesitjada existència de situacions de discriminació entre els treballadors d'un determinat estat membre i els treballadors desplaçats temporalment a tal Estat, i situacions de competència deslleial entre les empreses que funcionen en el mercat interior, ha sigut una constant en la preocupació de les autoritats europees i espanyoles competents en aquesta matèria.

    Pujar