Castellano

La indústria valenciana preveu una lenta recuperació a causa de reducció dels marges

La indústria valenciana preveu una lenta recuperació a causa de reducció dels marges
  • El cost de les matèries primeres, de l'energia i d'una xarxa de transport ineficient són alguns dels factors que fan que l'economia valenciana perda competència enfront d'altres potències estrangeres

  • S'ha presentat la VII edició de l'Observatori de la Comunitat Valenciana, elaborat pel Col·legi oficial d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana, al costat de Improven

MÉS FOTOS
La indústria valenciana preveu una lenta recuperació a causa de reducció dels marges - (foto 2)

Les empreses valencianes reprenen la normalitat amb cert optimisme però amb la por al futur a curt termini. La meitat dels professionals creu que els marges de les seues empreses es va a reduir l'any que, fruit de molts factors després dels quals es troba la pandèmia, encara que no sempre.

És una de les conclusions més interessants de la VII edició de l'Observatori de la Comunitat Valenciana, elaborat pel Col·legi oficial d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana, al costat de Improven. Aquest dimecres el degà del COIICV, Salvador Puigdengolas i el soci director de Improve, Sergio Gordillo, han presentat les conclusions d'aquest estudi que ha marcat rècord de participació: 758 enquestats entre enginyers industrials, entitats i administracions i amb un 85% d'ells, treballadors valencians.

L'any passat no es va fer l'observatori perquè la pandèmia podria desvirtuar les dades reals i aquest 2021 s'ha decidit reprendre, explica Puigdengolas, "perquè ja es veu la llum a la fi del túnel i és una oportunitat per conèixer el sentir del sector".

No obstant això, tot i veure la llum a la fi del túnel, els marges s'han reduït, reconeix el degà del COIICV: "La incapacitat de moltes empreses per abordar la digitalització, l'augment dels costos de les matèries primeres i manca d'infraestructures de transport fan que el nivell empresarial es vaja reduint".

Què passarà els propers mesos? Els enquestats creuen que el creixement de l'activitat industrial a nivell global en els propers 12 mesos, serà moderada. D'aquesta manera, els enquestats creuen que empitjoraran els marges (50%), ocupació (32%), ocupació qualificada (23%), facturació (23%), preus (22%) i la productivitat (20%).

De fet, tal com apunta Sergio Gordillo, "la pandèmia econòmica no ha fet més que començar i està a la volta de l'estiu". El director de Improve ha volgut comparar la situació econòmica amb la grip: "Estem començant a veure el que un metge veu a el principi de la tardor, que comencen a haver-hi pacients i sap que vindrà l'època de la grip". Això es reflecteix també en les dades ja que la percepció de l'economia que es té en el curt termini és més negativa que la que es té per a un horitzó de 3 a 5 anys.

Són diversos els problemes que acusen les empreses i un dels més grans és, sens dubte, la reducció del marge, tant a l'hora de comprar la matèria primera, com de transportar-la i el cost de l'energia: "L'enquesta va ser contestada fa mes i mig, abans de el canvi de la política energètica ".

Un altre dels factors que llasten la competitivitat de les empreses espanyoles és la manca de suport administratiu i l'eterna burocràcia: "Els professionals reclamen que les administracions s'impliquen, que es forme personal de qualitat i que es disminuixca la burocràcia, que és moltes vegades un fre a qualsevol acció ".

Relacionat amb el suport institucional, hi ha la necessitat de potenciar el transport: "Estem vint punts per sota de la mitjana en intermodalitat. Ens trobem a la perifèria i hem de cobrir aquests costos per arribar al mercat centreeuropeu. És important tenint en compte que el 70% del mercat exterior és Europa ", apunta Gordillo.

En aquest sentit, en l'enquesta es conclou la importància de potenciar el ferrocarril ja que són conscients el paper que juga la interrelació de les diferents vies de connexió industrial (portuària i ferroviària) per també disminuir els temps emprats en el transport i augmentar l'eficiència redundat en la sostenibilitat mediambiental.

A més, en aquesta enquesta els enginyers i altres col·lectius mostren el seu descontentament i incapacitat de fer front a la transformació digital, un dels principals reptes interns que destaquen en el 32,7% dels casos, i en primer lloc.

"A més indústria millor societat", conclou Salvador Puigdengolas. Una idea en què també insisteix Gordillo, que apunta al epte actual de les empreses: "Seguir apostant per tecnologia, per captar talent, és a dir, a les persones adequades i traure projecte a tota aquesta inversió".

Per cert, els resultats de l'observatori s'han presentat també aquest dijous en un acte institucional al Port de València.

Pujar