Castellano

Les immobiliàries reclamen que els ERTE es prorroguen fins a final d'any

Les immobiliàries reclamen que els ERTE es prorroguen fins a final d'any

    El 66,3% de les agències immobiliàries de la Comunitat Valenciana s'ha acollit a un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació durant la vigència de la declaració d'Estat d'Alarma a conseqüència del tancament temporal dels seus establiments, de la suspensió de les visites i del consegüent descens en la seua facturació.

    Al seu torn, el 16,3% ha aconseguit acords de reducció de jornada amb els seus empleats i empleades, el 19,8% no ha adoptat cap mesura en l'àmbit laboral i només el 9,3% va optar per la realització d'acomiadaments individuals abans de la seua suspensió. Són algunes de les conclusions de l'enquesta realitzada entre els seus associats durant els últims per ASICVAL, l'Associació d'Immobiliàries de la Comunitat Valenciana, sobre l'impacte de la crisi del coronavirus en el sector.

    Al marge dels ERTE com a mesura d'àmbit laboral, el 40,7% dels enquestats declara no haver-se beneficiat de cap ajuda per part de les administracions; el 51%, de la prestació per Cessament d'Activitat de Treballadors Autònoms, en la modalitat de cessament d'activitat o de descens de facturació; el 22,1%, d'un aval de l'Institut de Crèdit Oficial; i només el 8,2%, d'alguna ajuda municipal o autonòmica.

    Facturació i operacions de compra-venda compromeses

    “Reclamem que l'ampliació dels ERTE es prorrogue fins a desembre i que s'incloga en la pròrroga al sector immobiliari”, ha afirmat sobre aquest tema la president de l'associació, Nora García Donet. “La situació del sector fa absolutament imprescindible el suport de les administracions”, ha defensat la portaveu de les immobiliàries. De fet, durant la vigència de la declaració d'Estat d'Alarma, la facturació de les agències s'ha vist reduïda, a vegades, fins a un 100%. Segons els resultats de l'enquesta, el 16,3% de les immobiliàries ha reduït la seua facturació fins a un 20%; el 17,4%, entre un 20% i un 40%; el 8,1%, entre un 40% i un 60%; el 22,1%, entre un 60% i un 80%; i el 14%, entre un 80% i un 100%.

    El descens de la facturació és conseqüència, segons García *Donet, de la quasi total paralització de l'activitat del sector durant la fase inicial i les etapes 0 i 1 de la desescalada. Així, el 54,7% de les agències no va tancar cap operació de compra-venda durant la fase inicial i 0; el 16,3%, va comprometre una; el 19,8%, dos; i només el 9,4%, més de dos. La situació va millorar només lleugerament amb la fase 1: el 29,1% de les immobiliàries no va tancar cap venda; el 32,6%, una; el 19,8%, dos; i el 28,1%, més de dos.

    Evolució de la cartera d'habitatges

    El 59,3% dels gerents d'agència assegura estar incorporant menys contactes de clients potencials que abans de la declaració de l'Estat d'Alarma; i el 66,3%, estar realitzant menys visites comercials a immobles.

    Al seu torn, el número habitatges que forma part de la cartera de compra-venda de les immobiliàries ha descendit en el 39,5% dels casos, s'ha mantingut en el 40,7% i ha augmentat només en el 19,7%. En canvi, la cartera d'habitatges en lloguer ha descendit només en el 9,6% dels casos, s'ha mantingut en el 49,4%, i ha pujat en el 41% .

    Respecte als preus, el 74,4% dels gerents d'immobiliàries aprecia un descens en el preu oferit per a la compra-venda d'immobles, i el 58,1%, un descens en el preu de tancament respecte al d'oferta. En canvi, el 69,9% dels enquestats percep que la tarifa mensual oferida per al lloguer d'habitatges s'ha mantingut, enfront del 19,3% que considera que està baixant i el 10,8% que aprecia una pujada; en el 77,5% els preus de tancament han igualat als d'oferta, i només el 22,5% dels responsables d'agència considera que han baixat.

    Pujar