elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Igualtat i les universitats públiques valencianes analitzen les accions d'inclusió i igualtat de la diversitat

Igualtat i les universitats públiques valencianes analitzen les accions d'inclusió i igualtat de la diversitat

    El secretari autonòmic d'Inclusió i de l'Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, ha participat en una jornada de treball entre les universitats públiques, la Conselleria i la Càtedra de Cultura Gitana per a valorar les accions en l'àrea de foment de la inclusió i la igualtat de la diversitat afectiu- sexual, ètnic-cultural, religiosa i familiar i formular les propostes per a enguany 2018.

    En la reunió ha participat també el director general d'Igualtat en la Diversitat, José de Lamo, i entre altres aspectes s'han analitzat les accions de la unitats i programes d'atenció a la diversitat entre la comunitat educativa, les activitats de formació i sensibilització, els estudis de recerca i els protocols d'acompanyament per a garantir el dret d'identitat i expressió de gènere i la intersexualitat en les universitats.

    En la seua intervenció, Alberto Ibáñez ha destacat la "bona predisposició" de la Generalitat i de les universitats i la "sintonia en els objectius" i ha assegurat que des de l'àmbit institucional i l'universitari, s'ha posat en valor les polítiques d'igualtat en la diversitat.

    Sobre aquest tema, ha afirmat que s'ha aconseguit "visibilitzar realitats que des del punt de vista institucional no comptaven amb iniciatives" i a més, s'han engegat "dinàmiques amb l'objectiu de quedar-se".

    Respecte a les propostes per a enguany, Alberto Ibáñez ha apuntat entre unes altres, la consolidació de les unitats i programes d'atenció a la diversitat, impulsar la introducció de la diversitat en els plans d'estudis de les titulacions i estudiar fórmules de suport als i les estudiants d'ètnia gitana.

    D'altra banda, el secretari autonòmic d'Igualtat ha posat l'accent en la Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano que està impulsant la Conselleria amb la col·laboració de totes les entitats representatives que compta amb noves formes de participació, des de "l'horitzontalitat a la paritat tant d'entitats i administracions com de gènere".

    Segons ha indicat, l'Estratègia valenciana tindrà en compte les àrees prioritàries que marca l'Estratègia Estatal però també unes altres com "l'àmbit cultural i el patrimoni del poble gitano".

    Així mateix, en la jornada s'ha exposat el treball de la primera càtedra de cultura gitana que existeix a Espanya creada el passat any gràcies al conveni de col·laboració entre la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i la Universitat d'Alacant.

    Aquesta càtedra pretén, a través dels estudis i recerca sobre la realitat del Poble Gitano i l'incentiu a l'accés als estudis universitaris de la joventut gitana, ser un suport acadèmic de referència per al foment i difusió de la cultura del Poble Gitano a la Comunitat Valenciana.

    La creació de la càtedra universitària s'emmarca en les polítiques del Consell de promoció de mesures que reduïsquen la desigualtat que afecta a les persones gitanes, i afavorir la participació activa de gitanos i de gitanes en tots els àmbits i espais de la societat i també per a lluitar contra la discriminació i el antigitanisme, que limita el desenvolupament personal i professional de les gitanes i els gitanos, atempta contra la dignitat de les persones i vulnera drets fonamentals.

    Aquesta iniciativa suposa una connexió entre l'activitat educativa i investigadora de les universitats amb la planificació i execució de les polítiques del Consell en matèria d'igualtat i inclusió del Poble Gitano.

    Pujar