elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Igualtat finançarà en 2018 el Servei d'Ajuda a Domicili de dependència

    La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives finançarà el pròxim any el Servei d'Ajuda a Domicili (SAD) per a persones en situació de dependència en tots els municipis d'entre 10.000 i 20.000 habitants de la Comunitat. En el cas de la província de Castelló s'implantarà en els municipis de Benicassim, L'Alcora, Nules, Sogorb, la Vall D'Uixó i en les mancomunitats de Plana Alta i Alt Palancia.

    Així ho ha anunciat la directora general de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència, Mercé Martínez, durant les Jornades Informatives i de Comunicació de Coordinadors i Coordinadores de Serveis Socials Generals de Castelló, convocades per la conselleria amb l'objectiu d'explicar les mesures i actuacions empreses en aquesta matèria.

    Martínez ha assenyalat que la implantació del SAD com a servei municipal segueix la linea marcada per el "nou model social" amb l'objectiu d'oferir aquest servei des de la major "proximitat a la ciutadania". Els equip socials de base dels municipis, "poden fer un millor seguiment i avaluació d'aquest servei, garantint una major agilitat del procediment i una atenció més personalitzada" ha explicat la directora general.

    Al llarg d'enguany i com a projecte pilot, el SAD municipal s'ha implantat en 5 municipis de la Comunitat. Donats els bons resultats obtinguts, la conselleria ha decidit ampliar-ho a tots les localitats amb una població d'entre 10.000 i 20.000 habitants, de manera que durant el pròxim any es posaran en funcionament en 40 municipis més de la Comunitat.

    Per al seu finançament està previst un pressupost d'1.579.740 euros, dels quals 209.191 euros seran per a finançar els SAD de la província de Castelló.
    Actualment el SAD per a persones en situació de dependència reconeguda ho gestiona la Conselleria d'Igualtat com una prestació vinculada al servei a través d'empreses autoritzades per a açò, és a dir, l'usuaris reben una prestació econòmica per a contractar aquest servei de forma privada.

    La directora general ha assenyalat que amb aquesta mesura a més d'oferir un servei més pròxim, "es generarà ocupació local i sobretot rendibilitat social i emocional, donant més autonomia a la persona depenent i més suport a la família"

    La implantació del SAD municipal era un compromís adquirit per la Conselleria ja que la Comunitat Valenciana "era l'única comunitat d'Espanya que no tenia engegat un dels serveis que venien reflectits en la llei de dependència".

    Altres actuacions

    Martínez també ha explicat que la Conselleria continúa el pròxim any incrementant el finançament dels serveis socials generals dels municipis de la Comunitat.

    Així, per a 2018 està previst l'augment en un 21,02% del finançament destinat als serveis socials municipals, amb un pressupost de 63.139.450 euros, dels quals 9.274.922 són per a la província de Castelló, que augmenta el seu finançament en un 25,17% respecte a la d'enguany.

    Com a novetat per al pròxim any, la Viceperesidencia i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha inclòs en el projecte de pressupostos la dotació econòmica necessària per a reforçar amb 136 professionals el personal d'intervenció en barris inclusius i d'assessoria jurídica en els equips base dels serveis socials municipals.

    En la província de Castelló, es dotarà de professionals en 4 mòduls per a intervenció en barris inclusius, 2 a Castelló, 1 en la Vall d'Uixó i 1 a Almassora, amb un finançament de 58.883 euros per a cada mòdul.

    Per primera vegada es contempla la figura de l'assessor jurídic en els equips base dels serveis socials municipals amb 96 professionals que prestaran orientació jurídica i assessorament legal als professionals perquè puguen planificar la intervenció social i una atenció individual a la població quan es precise. D'aquests, 14 seran per a municipis de la província de Castelló amb un finançament de 683.315 euros.

     

    Pujar