Castellano

El Museu de la Biodiversitat d'Ibi acull l'exposició 'Univers del sabor' organitzada per la Càtedra Carmencita de la Universitat d'Alacant

El Museu de la Biodiversitat d'Ibi acull l'exposició 'Univers del sabor' organitzada per la Càtedra Carmencita de la Universitat d'Alacant
  • La inauguració s’emmarca en el programa de visites institucionals del vicerectorat de Transferència a les Estacions Biològiques

MÉS FOTOS
El Museu de la Biodiversitat d'Ibi acull l'exposició 'Univers del sabor' organitzada per la Càtedra Carmencita de la Universitat d'Alacant - (foto 2)
El Museu de la Biodiversitat d'Ibi acull l'exposició 'Univers del sabor' organitzada per la Càtedra Carmencita de la Universitat d'Alacant - (foto 3)

El Museu de la Biodiversitat d’Ibi acull des d’avui l’exposició titulada « Especias. El Universo del sabor–Espècies. L’Univers del gust», organitzada per la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic de la Universitat d’Alacant.

La inauguració de la exposició s’emmarca en el programa de visites institucionals que ha posat en marxa la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, María Jesús Pastor Llorca, «amb l’objectiu de valorar els actius amb què comptem en les diferents estacions científiques que té la Universitat d’Alacant, entrevistar-nos amb els agents municipals que ens donen suport i per a conèixer de primera mà les necessitats de cadascuna d’aquestes». La intenció que es persegueix és, segons explica Pastor, «mostrar, afermar i dinamitzar la important feina de promoció, difusió i divulgació de les activitats científiques i de transferència que duen a terme les Estacions Biològiques».

La ronda de visites s’ha iniciat a l’Estació de Torretes d’Ibi, on els ha rebut el director, Segundo Ríos, acompanyat del director del Centre Iberoamericà de la Biodiversitat de la Universitat d’Alacant, CIBIO, José Luis Casas.

Després de la visita a l’Estació, la delegació universitària s’ha dirigit a les instal·lacions del Museu de la Biodiversitat per a inaugurar la mostra, «Especias. El Universo del sabor–Espècies. L’Univers del gust». En l’acte han participat, a més de la vicerectora, l’alcalde d’Ibi, Rafael Serralta; el director del Museu de la Biodiversitat, Eduardo Galante; el director del Secretariat de transferència de la UA, José Luis Todolí, i el director del Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia GASTERRA i de la Càtedra organitzadora, Josep Bernabeu.

Sobre la mostra

L’exposició mostra com herbes culinàries i espècies malgrat l’aparença insignificant, la minsa grandària i l’escàs valor econòmic que tenen avui dia, han tingut un gran poder a la hora d’influir en la nostra història ja que a més d’aportar caràcter i personalitat als nostres plats, han servit com a moneda de canvi, han impulsat la conquesta de territoris, han provocat guerres i han transformat els nostres hàbits socials.

El recorregut didàctic i sensorial es fa a través de sis taules explicatives i un vídeo en el qual s’ensenya a cuinar amb espècies d’una manera senzilla, ràpida i econòmica.

La producció de la exposició posa de manifest el compromís de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor amb la sostenibilitat, ja que està elaborada íntegrament amb cartó reciclat. La mostra, dissenyada per l’estudi Rocamora, disseny i arquitectura, ha rebut la menció al «millor muntatge d’una exposició efímera, transportable i itinerant» en els Premis Nacionals d’Arquitectura Efímera 2019.

«Espècies: l’Univers del sabor» comissariada pel catedràtic Josep Bernabeu, juntament amb la periodista i escriptora gastronòmica Ángeles Ruiz, ha fet itinerància al Museu MUA de la Universitat d’Alacant, l’Auditori Teulada–Moraira, el Centre de Turisme CDT Marina Alta–Dénia, la Seu Universitària Ciutat d’Alacant i la Biblioteca i Casa de Cultura de Guardamar del Segura .

L’exposició ha comptat amb l’assessoria científica del CIBIO i de l’Estació Biològica i Jardí Botànic de Torretes.

La mostra, d’entrada lliure, podrà visitar-se en el Museu de la Biodiversitat d’Ibi 2021, a la plaça Nicolás Payá Jover núm. 2 d’Ibi, fins al 17 d’octubre en horari de dimarts a dissabte de 10 a 13.00 h i de 16.00 a 19.00 h, i els diumenges i festius d’11.00 a 14.00 hores.

També podeu consultar el catàleg virtual de l’exposició que es troba en tres llengües (castellà, valencià i anglès).

Pujar