Castellano

Habitatge de segona mà en la Comunitat Valenciana: som la huitena autonomia més cara

Habitatge de segona mà en la Comunitat Valenciana: som la huitena autonomia més cara
  • Castelló és la capital més assequible de la regió i Utiel el municipi valencià més barat

Segons l'informe anual de preus de venda de pisos.com, l'habitatge de segona mà a la Comunitat Valenciana al desembre de 2023 va tindre un preu mitjà de 1.691 euros per metre quadrat. Aquesta xifra va suposar un ascens del 0,07% enfront de novembre, el segon més lleu d'Espanya. Interanualment, es va produir un repunt del 13,83%, liderant el rànquing nacional d'increments.

La Comunitat Valenciana va ser la huitena autonomia més cara, tenint per davant a Balears (4.141 €/m²), entre altres. Quant a l'habitatge de segona mà a Espanya, al desembre de 2023 va registrar un preu mitjà de 2.160 euros per metre quadrat. Aquesta xifra va marcar un ascens del 0,51% enfront de novembre. La pujada trimestral va ser del 3,41% i el repunt semestral va aconseguir el 5,01%. Interanualment, es va produir una pujada del 8,86%.

Per a Ferran Font, director d'Estudis de pisos.com, “molts opinen que hem tancat un any atípic” referint-se al fet que els preus no han seguit el compàs de compravendes i hipoteques, indicadors que han llançat caigudes molt profundes. “Les dades de transmissions i préstecs per a la compra d'habitatge s'estan acomodant a un entorn de normalitat”, resol el directiu, recordant que “venim d'anys de rècord i la pujada dels tipus i el desgast de l'estalvi no ajudaven a sostindre aquest escenari per molt més temps”.

Per al portaveu del portal immobiliari, “l'amenaça d'un daltabaix en els preus queda descartada, també en 2024”, ja que “la falta d'oferta conté els descensos”, encara que no descarta “un aterratge suau lluny de les zones més dinàmiques”. Encara que des d'Europa semblen haver deixat els tipus estancats de moment, Font adverteix que “el finançament ara és més cara, però això no retindrà a la demanda mentre es complisquen els criteris de concessió i la quota s'ajuste a una capacitat d'endeutament raonable”. El que serà més complicat serà trobar producte, “perquè l'activitat promotora està sent molt cautelosa amb els seus projectes” i la rehabilitació encara no cala com a fórmula per a “tindre una segona mà més atractiva i competitiva”.

Utiel va ser el municipi valencià més barat

Mensualment, la província de València (0,66%) va ser la que més va créixer de l'autonomia, mentre que Alacant (-0,62%) i Castelló (-0,13%) van llançar descensos moderats. Respecte a l'any passat, van pujar totes. València (16,52%) va marcar el segon repunte més intens d'Espanya. En qüestió de preus, Alacant (1.878 €/m²) va ser l'onzena província espanyola més cara i Castelló (1.143 €/m²) va resultar ser la més assequible de la regió.

Respecte a les capitals valencianes, totes van créixer en últim mes. València (1,53%) va registrar la pujada més intensa de la regió. D'un any a un altre, totes les capitals valencianes van pujar. València (19,69%) va ser la que més va créixer del país. Amb 1.363 euros per metre quadrat al desembre de 2023, Castelló de la Plana va ser la sisena capital de província més assequible d'Espanya. València (2.557 €/m²) va ser l'onzena capital espanyola més costosa.

A València, els districtes de Pobles del Sud (9,26%), Campanar (9,25%) i Rascanya (9,24%) van liderar els ascensos en el quart trimestre, mentre que La Saïdia (-3,13%) va ser l'única que es va devaluar en aquest període. En el segon semestre, tots van pujar. Les pujades més representatives es van donar en Campanar (19,27%), Rascanya (19,05%) i Pobles del Sud (18,99%). Enfront de l'any passat, només va haver-hi ascensos. Les majors pujades es van donar en Campanar (33,39%), Pobles de l’Oest (31,82%) i Pobles del Sud (25,45%). L’Eixample (3.755 €/m²), Ciutat Vella (3.352 €/m²) i El Pla del Real (3.195 €/m²) van ser els districtes més cars. Els més barats van ser Pobles de l’Oest (1.502 €/m²), Pobles del Sud (1.644 €/m²) i Rascanya (1.764 €/m²).

Quant als municipis valencians, Riba-roja de Túria (9,31%), a València, va ser la tercera localitat espanyola que més va pujar en l'últim trimestre. En la zona dels descensos, Elx (-8,73%), a Alacant, va marcar la tercera baixada més significativa del país. D'un any a un altre, Alboraia (42,33%), a València, va ser el municipi espanyol que més va créixer. la Vila Joiosa (-30,27%), a Alacant, va registrar la caiguda més intensa a nivell nacional. Quant a preus, Benissa (3.671 €/m²), a Alacant, va ser el municipi més car de Comunitat Valenciana al desembre de 2023, mentre que Utiel (658 €/m²), a València, va ser el més econòmic de la regió.

Pujar