Castellano

El Govern defensa les polítiques de protecció als treballadors durant la pandèmia

El Govern defensa les polítiques de protecció als treballadors durant la pandèmia

    El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha subratllat el “enormement efectives” que han sigut les polítiques del Govern espanyol per a protegir ocupacions durant la pandèmia de la COVID-19. Durant la seua intervenció en la reunió ministerial de l'OCDE sobre “Inclusió i Polítiques d'Ocupació per a la Recuperació”, que ha presidit, ha destacat que les mesures preses per a protegir a treballadors per compte d'altri i per compte propi “han suavitzat la crisi econòmica” provocada per la pandèmia.

    En concret, Escrivá ha destacat el bon funcionament dels *ERTE, a priori dissenyats per a fer ajustos temporals en grans empreses industrials, en empreses de serveis amb un nombre xicotet de treballadors.

    A més, la protecció de les ocupacions s'ha vist completada per un sistema d'incentius a la reactivació dels treballadors en ERTE que també “s'està demostrant eficaç”. Així, el ministre d'Inclusió ha indicat que aquests incentius, basats en majors bonificacions per als treballadors activats que per als suspesos, estan “facilitant el retorn més ràpid d'aquells que poden tornar als seus llocs”. Escrivá ha subratllat que el 60% dels treballadors que estaven suspesos a la fi d'abril ja han eixit de ERTE, amb una reducció diària de quasi un 2%.

    El ministre també ha subratllat altres mesures que han ajudat a protegir als treballadors durant la pandèmia, com la prestació extraordinària per a autònoms, que ha arribat a quasi un 50% dels treballadors per compte propi, i la flexibilització de l'accés a la prestació per desocupació per a alguns col·lectius, que “ha sigut molt beneficiosa” per a arribar a treballadors que solen estar en “condicions de major precarietat”.

    José Luis Escrivá ha indicat que totes “les crisis porten progressos” i aquesta ocasió no serà una excepció, amb qüestions com la “possible extensió del teletreball”, alguna cosa que pot ser positiu no sols per a una millora de la conciliació de la vida familiar i laboral sinó també per a reduir la contaminació i frenar la despoblació en zones rurals.

    El ministre d'Inclusió ha destacat que la crisi econòmica per la COVID-19 “ha sigut asimètrica”, la qual cosa “ha exacerbat algunes tendències que ja existien en les nostres societats, creant una sensació de vulnerabilitat” en un ampli espectre de la població. Per a abordar aquest problema, a Espanya “hem posat en marxa recentment una nova política: l'Ingrés Mínim Vital”, similar als esquemes que existeixen en altres països, amb dos objectius: la redistribució de la renda, amb el focus en l'erradicació de la pobresa extrema, i el reforç de la inclusió social i la participació laboral dels beneficiaris a través d'incentius laborals i d'itineraris personalitzats d'inclusió.

    El ministre ha explicat la importància de les “polítiques basades en l'evidència”, especialment en una situació de “alta incertesa”, com la que vivim. “És necessari tindre dades diàries que ens permeten saber si es confirmen les nostres idees prèvies o no”, ha indicat.

    Finalment, José Luis Escrivá ha ressaltat “la importància de la cooperació reforçada” en temps de crisi, “com la que ens ofereix l'OCDE, que ens permet compartir experiències i aprendre dels altres”.

    José Luis Escrivá ha presidit la reunió ministerial de l'OCDE sota el títol Inclusion and Employment Policies for the Recovery. En ella han participat representants dels 37 països membres de l'OCDE –amb Xile, el Japó i Nova Zelanda com a vicepresidents-, així com Costa Rica, recentment convidada a convertir-se en el soci número 38.

    Els participants han parlat de les oportunitats per a abordar els desafiaments a llarg termini com impulsar la creació d'ocupació, enfortir la protecció social i considerar la situació de segments específics de la població que s'han vist més afectats (per exemple, joves, dones, xiquets, treballadors autònoms i aquells en formes d'ocupació no reglada).

    La reunió ministerial (MCM) de 2020 està presidida per Espanya i compta amb la vicepresidència de tres països, Xile, Nova Zelanda i el Japó, tal com es va decidir en la sessió del Consell OCDE de 19 de setembre de 2019. La primera taula redona d'aquest tipus va tindre lloc el passat 10 de juny, sota el títol de The Path to Recovery: Alternative Scenarios and Macroeconomic Policies i va ser presidida per la vicepresidenta d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño.

    Pujar