elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Govern assumeix el control de totes les administracions per a fer front a la crisi del coronavirus

El Govern assumeix el control de totes les administracions per a fer front a la crisi del coronavirus

  "Espanya s'enfronta a una emergència de salut pública que requereix solucions extraordinàries", amb aquestes paraules es dirigia el president del Govern, Pedro Sánchez, a tots els espanyols després de signar el decret pel qual s'ordena la declaració d'Estat d'Alarma al nostre país.

  24 hores després que s'anunciarà la decisió de l'executiu i després de més de set hores de reunió, s'han passat a detallar les mesures que inclou aquest Reial decret. Entre elles, destaca la limitació de circulació per tot el territori espanyol i la presa de control de totes les administracions autonòmiques per part del govern central.

  Sánchez ha explicat que l'estat d'alarma arrancarà aquesta mitjanit i serà demà quan trasllade als diferents presidents autonòmics els detalls que han de tindre en compte d'ara en avant i durant els pròxims 15 dies.

  Llibertat de circulació

  Durant els pròxims 15 dies – temps que podria prorrogar-se si així es decideix i ho secunda el Congrés dels Diputats – la llibertat de circulació per tota Espanya queda limitada a una sèrie de situacions.

  Entre les excepcions que contempla el Reial decret, que serà publicat en el BOE aquesta nit, es troba la llibertat per a eixir a realitzar compres de primera necessitat, acudir als centres sanitaris i als llocs de treball.

  A més, es permeten els desplaçaments per a garantir la cura de persones vulnerables, anar als bancs o a les gasolineres. També queda suspesa l'activitat educativa presencial en tots els centres i etapes, cicles, graus, cursos i nivells d'ensenyament.
  Referent a la circulació de vehicles per les vies d'ús públic està permés, sempre que es complisquen amb les recomanacions sanitàries i siga per a realitzar qualsevol de les activitats detallades anteriorment. A més, la circulació caldrà realitzar-la individualment per a evitar el contagi.

  Això sí, segons ha explicat Sánchez durant la seua compareixença, el Ministeri d'Interior podrà “tallar la carreta o vies públiques per raons de seguretat” quan així ho considere.

  En el referent en matèria de seguretat, tots els cossos de policia queden sota la batuta de Fernando Grande – Marlaska i el seu ministeri. A més, es posa es podrà disposar de les forces armades quan siga necessari: “Ja estem preparats per a ells” ha assegurat.

  Els comerços

  Igual que es va acordar en la Comunitat Valenciana, el Govern central restringeix les activitats comercials en totes les comunitats autònomes. S'ha acordat la suspensió de les activitats d'hostaleria i restauració als quals se'ls permet únicament realitzar serveis de lliurament a domicili. A més, accions com anar a la perruqueria, anar al veterinari o passejar als animals domèstics també aquesta permés en tota Espanya.

  Per part seua, referent a les superfícies de venda d'aliments s'ha acordat extremar les mesures de precaució i s'ha prohibit consumir productes en el seu interior.

  Sobre aquest tema, Sánchez ha reiterat que el “proveïment està garantit” i realitzat una anomenada a la conscienciació de la ciutadania als qui insta a allunyar-se de la histèria i l'alarmisme.

  Finalment desfilades, revetles, festes populars queden suspesos i l'assistència a llocs de culte també estan condicionades al compliment de les recomanacions sanitàries.

  Pujar