21 de novembre de 2019 21/11/19

S’aprova de forma definitiva l’ordenança de protecció de l’arbratge i tres mocions

S’aprova de forma definitiva l’ordenança de protecció de l’arbratge i tres mocions - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  S’aprova de forma definitiva l’ordenança de protecció de l’arbratge i tres mocions - (foto 2)
  S’aprova de forma definitiva l’ordenança de protecció de l’arbratge i tres mocions - (foto 3)
  S’aprova de forma definitiva l’ordenança de protecció de l’arbratge i tres mocions - (foto 4)

  El darrer 20 de desembre tingué lloc la sessió extraordinària del ple de desembre, amb l'absència de la regidora del PP Carina Ferrer. Precisament esta circumstància va facilitar poder aprovar -en segona votació amb el vot de qualitat de l'alcaldessa- el primer punt de l'ordre del dia: el reconeixement extrajudicial de crèdits 5/2018.

  D'altra banda es va aprovar de forma definitiva, amb l'únic vot en contra del PP, l'ordenança de protecció de l'arbratge. Esta ordenança, consensuada en les distintes comissions de treball, «permetrà controlar la tala d'arbres i protegir, mitjançant un catàleg, els arbres públics que tinguen un valor especial», va explicar el regidor de Medi Ambient, Fernando Oliveros.

  Oliveros va recordar que en la sessió plenària de març tingué lloc l'aprovació inicial. Durant el període d'al·legacions es presentaren tres, que foren desestimades per l'informe de la tècnica de l'àrea.

  Per unanimitat va eixir endavant el reconeixement institucional a l'antiga presidenta de l'associació de mestresses de casa Tyrius, Pepita Gimeno, i a l'antic president de l'associació de jubilats i pensionistes, Mariano Domingo. L'alcaldessa de Godella, Eva Sanchis, va agrair públicament la gran tasca que estes dos persones han realitzat durant tants any per la vida associativa del municipi.

  Mocions

  Pel que fa a les mocions, s'aprovaren les tres que van ser presentades. La primera d'elles era la presentada per EU a col·lació de la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg, que va condemnar a Espanya a retornar la multa que, a canvi de no ingressar a la presó, van pagar dos joves condemnats per cremar fa 11 anys una foto del Rei. «Pensem que el dret a la llibertat d'expressió hauria d'estar molt més assumit, no només per la societat sinó també per la justícia», va dir la portaveu d'EU, Paquita Mocholí.

  La moció, aprovada amb el suport de Compromís, PSOE, EU i CET, suposa els següents acords:

  • Instar al Govern de l'Estat a derogar el delicte d'injúries al Rei i a la Casa Real dels articles 490.3 i 491 del Codi Penal, igualant la protecció penal de l'honor d'aquesta figura a la de la resta de ciutadans
  • Instar al Govern i al Congrés dels Diputats al fet que es permeta investigar en seu parlamentària les accions realitzades per Sr. Juan Carles de Borbó des de l'any 2014, moment en què deixa de ser inviolable jurídicament, i sobre qui recauen indicis suficients de delicte.
  • Reafirmar el compromís amb els valors democràtics i apostar per l'abolició d'una institució caduca com la monarquia. Instem al Govern a convocar un referèndum d'acord a la Constitució perquè les ciutadanes i ciutadans d'Espanya i de Godella puguem decidir entre Monarquia i República.
  • Comunicar aquest acord a tots els Grups Parlamentaris del Congrés dels Diputats.
  EU va presentar una segona moció per crear una comissió d'estudi per a la municipalització d'aquells serveis que estiguen externalitzats, bé per a passar a la gestió directa amb personal propi, bé des de la constitució d'una empresa mercantil amb capital totalment públic, sempre que es complisquen els requisits que l'actual ordenament exigeix per a aquest tipus d'entitat, o bé a través de la prestació per mancomunitats públiques de serveis, amb l'objectiu de complir plenament els principis abans assenyalats.

  La moció, aprovada amb els vots a favor de Compromís, PSOE, EU i CET, manifesta la voluntat de la Corporació que l'Ajuntament continue el seu procés de municipalització de serveis a través de la fórmula de gestió que en cada cas siga més convenient i exercisca activitat econòmica a través d'una empresa mercantil de capital municipal en el moment que siga possible.

  Per últim, es va presentar una moció per part del grup Canviem Entre Tots per redactar, mitjançant el consens i la participació de tota la ciutadania, un nou Pla General Estructural (PGE) «adaptat a la realitat actual de Godella i a la nova legislació urbanística valenciana, com estan fent altres poblacions de la Comunitat Valenciana», tal i com va explicar la regidora Irene Ferré.

  Ferré va posar de manifest que hi ha entre la població de Godella, una oposició al projecte de modificació del PGOU, com és el cas dels col·lectius: associació de Godella en lluita contra els inundacions i defensa del medi ambient, associació de veïns de Campolivar i la plataforma ciutadana Salvem Godella. Precisament, durant l'exposició de la moció, alguns veïns i veïns desplegaren una pancarta amb el lema 'Salvem la Lloma dels Frares, la Montanyeta i la Torre del Pirata'.

  El grup de govern va presentar una esmena a la moció, que es va votar i aprovar en segona votació, gràcies al vot de qualitat de l'alcaldessa, doncs hi hagué empat entre el suport de Compromís, PSOE i EU, i els vots en contra de PP, Cs i CET. Tal i com va explicar l'alcaldessa, Eva Sanchis, l'esmena proposava que s'adaptaren els següents acords.

  • Continuar la tramitació de la modificació puntual del PGOU per a la redistribució de dotacions públiques fins a la seua aprovació abans que finalitze el període de moratòria per a l'inici d'expedients expropiatoris.
  • Començar la redacció d'un nou Pla General Estructural, habilitant en el pressupost de 2019 la partida que siga necessària per a contractar els treballs que es puguen fer al llarg de l'any. Este nou Pla General haurà d'adaptar-se a la realitat actual de Godella i a la nova legislació urbanística valenciana, haurà de ser sostenible mediambientalment i econòmicament i haurà de preveure l'obligatorietat d'establir les mesures necessàries per a garantir que les actuacions urbanístiques que dissenyen no implementen el cabdal punta evacuat al límit de l'àmbit associat a les tempestes de període de retorn de 25 i 100 anys respecte a la situació origen. Amb este objectiu es podrà prescriure la utilització de sistemes urbans de drenatge sostenible o altres mesures per tal de mantindre els nivell d'escorrentia i filtració semblants als de l'estat natural, tant en els espais públics com en els privats. Al mateix temps, s'haurà de condicionar que l'execució de les actuacions requerirà l'execució prèvia o simultània de les obres de connexió del barranc dels Frares amb el Palmaret Alt o la solució alternativa per als problemes d'inundabilitat.
  • Almenys un 30% de les vivendes que estiguen previstes realitzar hauran de ser de protecció pública, i d'estes almenys el 50% s'hauran de reservar per al règim de lloguer. Les masses arbrades o les formacions vegetals que siguen d'interès s'integraran en l'ordenació urbanística com a espais lliures o zones verdes.
  Sanchis va deixar clar que «nosaltres també apostem per un nou PGOU, però això no pot aturar en absolut la tramitació de la seua modificació puntual que s'està duguent a terme en estos moments amb l'objectiu d'evitar noves sentències per expropiacions, i l'aprovació inicial de la qual anirà previsiblement al ple de febrer».

  Una segona sessió extraordinària

  Un cop finalitzat este ple extraordinari va tindre lloc un segon, amb un únic punt a l'ordre del dia: el canvi de denominació de la partida que fou creada mitjançant la modificació pressupostària 1P/2018.

  Este punt, que es va aprovar amb els vots a favor de Compromís, PSOE, EU i Cs, el vot en contra del PP i l'abstenció de CET, suposarà el canvi de denominació d'esta partida, que deixarà d'anomenar-se Furgoneta Elèctrica Brigada per passar a ser Furgoneta Brigada.

  Resum de les votacions (s'excusa l'absència de Carina Ferrer, regidora del PP)

  2.1. RECONEIXEMENT EXTRAJUDICIAL DE CRÈDITS 5-18: APROVAT
  Favor: Compromís, PSOE, EU
  Contra: PP, CET, Cs
  2.2. APROVACIÓ DEFINITIVA ORDENANÇA PROTECCIÓ ARBRATGE: APROVADA
  Favor: Compromís, PSOE, EU, CET, Cs
  Contra: PP
  2.3. PROPOSTA D'AGRAÏMENT INSTITUCIONAL A LA PRESIDÈNCIA DE L'ASSOCIACIÓ MESTRESSES DE CASA TYRIUS I ASSOCIACIÓ DE JUBILATS I PENSIONISTES DE GODELLA: APROVADA
  Favor: Compromís, PSOE, EU, CET, Cs, PP
  2.4. MOCIÓ GRUP POLÍTIC EUPV PER A QUE ES DEROGUE EL DELICTE D'INJÚRIES A LA CORONA I PER A REAFIRMAR EL COMPROMÍS AMB ELS VALORS REPUBLICANS I DEMOCRÀTICS: APROVADA
  Favor: Compromís, PSOE, EU, CET
  Contra: PP, Cs
  2.5. MOCIÓ EUPV SOBRE LA CREACIÓ DE LA COMISSIÓ ENCARREGADA DE CONSTITUIR LA EMPRESA MERCANTIL DE CAPITAL MUNICIPAL I ESTUDIAR LA REMUNICIPALITZACIÓ DE SERVEIS: APROVADA
  Favor: Compromís, PSOE, EU, CET
  Contra: PP
  Abstencions: Cs
  2.6. MOCIÓ GRUP CET SOBRE NOU PLAN ESTRUCTURAL (PGE) DE GODELLA QUE PROTEGISCA EL PAISATGE I ELS VALORS MEDIAMBIENTALS DEL MUNICIPI (ES VOTA L'ESMENA DEL GRUP GOVERN): APROVADA
  Favor: Compromís, PSOE, EU
  Contra: PP, Cs, CET
  2.1 CANVI DE DENOMINACIÓ DE LA PARTIDA QUE FOU CREADA MITJANÇANT LA MODIFICACIÓ PRESSUPOSTÀRIA 1P/2018: APROVADA
  Favor: Compromís, PSOE, EU, Cs
  Contra: PP
  Abstencions: CET

  ocultar
  S’aprova de forma definitiva l’ordenança de protecció de l’arbratge i tres mocions
  Pujar