elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ràdio Godella comparteix els seus continguts a Wikipedia amb un projecte pioner

Ràdio Godella comparteix els seus continguts a Wikipedia amb un projecte pioner
    MÉS FOTOS
    Ràdio Godella comparteix els seus continguts a Wikipedia amb un projecte pioner - (foto 2)

    Ràdio Godella és una de les emissores més longeves del panorama de la comunicació local valenciana. Emet per la 98.0 FM i per www.radiogodella.com des dels seus estudis a l'edifici Xicranda, la casa de la cultura de Godella.

    Durant tots estos anys, desenes de col·laboradors han realitzat tot tipus de programes que també s'emeten a les altres emissores de la Xarxa d'Emissores Municipals Valencianes. Però ara, la ràdio de Godella ha volgut anar més enllà i també comparteix alguns dels seus programes a la Wikipedia, l'enciclopèdia online lliure.

    Un projecte que fins a la data sols havien realitzat, i amb mostres retallades dels programes, l'emissora russa Eco Moscou i la BBC britànica. La idea naix en octubre de 2015, quan s'emet el primer programa de La Represa, programa d'entrevistes de la Xarxa d'Emissores Municipals Valencianes presentat per Francesc Fort, editor de l'enciclopèdia online i soci d'Amical Wikimedia.

    Tot i que les emissores municipals ofereixen un servei de muntatge i edició de programes totalment gratuït, la proposta de La Represa era parca en mitjans tècnics: una hora de ràdio parlada amb una única música utilitzada: un tema de Jazz realitzat per una banda de l'exèrcit dels Estats Units. Però tot tenia una explicació.

    La música elegida no tenia drets d'autors als Estats Units, i per tant, es podia reutilitzar de tal manera que els programes de La Represa foren hostatjats a Wikimedia Commons, el repositori multimèdia de l'enciclopèdia online. Així, el locutor del programa havia decidit que anava a alliberar els programes amb una llicència Creative Commons per a facilitar que tot el contingut que generara es poguera compartir i reutilitzar.

    I a poc a poc, pels estudis de Ràdio Godella van començar a passar gent com Eugeni Alemany, Amàlia Garrigós, Vicent Baydal, Josep Nadal, Vicent Partal o Josep Almudéver. Actualment ja s'han emés uns 80 programes que es poden trobar als diferents articles de Wikipedia, com a part del projecte de col·laboració de Ràdio Godella amb Amical Wikimedia.

    Però no és La Represa l'únic programa en sumar-se a la iniciativa. Els responsables del satíric Kalebarraka i el programa d'actualitat esportiva Colp a Colp, dedicat a la Pilota Valenciana, també han decidit llicenciar el seu contingut de manera que puga ser reutilitzat a l'enciclopèdia. D'esta manera, qui busque els articles d'esportistes com Puchol II, Pere-Roc, Alfonso Moltó o Noèlia Puertes o competicions com les lligues d'Escala i Corda o raspall es trobarà amb que l'enciclopèdia online ha explotat les seues possibilitats multimèdia per a oferir més contingut que l'escrit o les tradicionals fotografies.

    En declaracions dels seus impulsors, «el projecte és una excel·lent manera de difondre el patrimoni cultural valencià i l'ús de la llengua pròpia», objectius on convergeixen Ràdio Godella i Amical Wikimedia.

    Pujar