elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Crist de la Pau de Pinazo, a la Setmana Santa de Godella

El Crist de la Pau de Pinazo, a la Setmana Santa de Godella

  Del 7 al 16 d'abril s'ha celebrat a Godella la Setmana Santa, amb diversos actes litúrgics que commemoren la vida de Jesús de Nazaret. Enguany, els feligresos han tingut l'oportunitat de vore pels carrers del poble l'escultura del Crist de la Pau, esculpida per Ignacio Pinazo Martínez, el fill menor del pintor Ignacio Pinazo Camarlench, el centenari del qual es va celebrar en 2016.

  El Crist de la Pau és un excel·lent exemple de la imatgeria classicista i amb un to conciliador que Pinazo Martínez començà a mostrar un cop finalitzada la Guerra Civil, tal i com relata Maria José López Azorín a un text que a continuació reproduïm i que fou publicat al catàleg de l'exposició La luz de las imágenes, celebrada a València el 1999.

  Aquesta obra fou encarregada a l'escultor per la parròquia de Sant Bartolomé de Godella, de la qual era feligrès, i que se situa en la Capella de la Comunió, en el magne àmbit de l'antiga església mudèjar. La devoció popular a aquest Crist i al seu esperit de reconciliació va donar lloc a la processó i festa pròpia que en el seu honor se celebra anualment a Godella l'últim diumenge d'agost.

  En aquesta imatge de perfecte estudi anatòmic, on l'escultor ha suprimit l'escorç en estar pensat per a una visió frontal, apareix en la creu amb la coloma de la pau desplegada sota la cartela de INRI, el cos de Crist, però que, encara estant influït per la iconografia tradicional mostra un actitud més serena i relaxada. Ara la seua mort no sembla transmetre ja dolor ni gran resistència, al contrari, és mes evocadora i propera a la serenitat de les paraules del trànsit de Jesús: 'Pare, en les teues mans encomane el meu esperit'. D'altra banda, la policromia de la talla en tons suaus i el seu drap lleugerament daurat, infon a la imatge un clima de pau interior, de serenitat sense apassionaments ni esquinçaments visuals.

  En la Casa Museu Pinazo de Godella es conserva l'estudi d'aquesta peça, també en fusta policromada, que va ser restaurada en 1997.

  Pujar