elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

Global Omnium, líders en innovació i compromís mediambiental

Global Omnium, líders en innovació i compromís mediambiental
  • La companyia intensifica les seues accions per protegir el medi ambient, avança en els seus objectius d'economia circular i incorpora a la seua gestió i estratègia els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de Nacions Unides

MÉS FOTOS
Global Omnium, líders en innovació i compromís mediambiental - (foto 2)
Global Omnium, líders en innovació i compromís mediambiental - (foto 3)
Global Omnium, líders en innovació i compromís mediambiental - (foto 4)

Global Omnium manté des de la seua fundació com Aigües de València un fort compromís amb el medi ambient. La companyia impulsa accions clau destinades a conservar i protegir el recurs aigua destinat als proveïments i depura, responsablement i amb el màxim respecte als ecosistemes hídrics, milions de litres d'aigua als quals proporciona un altre ús, ja siga mediambiental o en forma de cabals reutilitzables en l'agricultura.

En aquest context, el Consell d'Administració de Global Òmnium ha aprovat un pla estratègic que inclou, entre altres propostes, el desenvolupament de noves solucions innovadores en la gestió de l'aigua i un compromís reforçat amb la protecció de el recurs aigua i el medi ambient.

Global Omnium ha formalitzat el seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, integrant els seus principals propostes d'actuació en la seua estratègia corporativa. Mitjançant l'adhesió a la Xarxa espanyola del Pacte Mundial a través de la signatura de l'compromís el 6 de setembre 2019, la companyia s'integra com "participant" a United Nations Global Compact. Es tracta de la major iniciativa de responsabilitat social i desenvolupament sostenible del món protagonitzada per organitzacions i empreses. Un compromís ferm amb la sostenibilitat que Global Omnium manté des de fa anys en tots els vessants, especialment en la mediambiental i que ara troba un encaix recognoscible en els ODS.

La investigació a el rescat de l'entorn

En l'últim any, Global Òmnium ha gestionat 368 instal·lacions de tractament d'aigües i 28 plantes de potabilització amb les que presta servei a més de cinc milions de persones distribuïdes en 13 comunitats autònomes i sis països.

L'aigua depurada per la companyia va ascendir a 280,3 hectòmetres cúbics i es van generar 107.393 tones d'abonament amb aplicació agrícola.

Un 45% de l'aigua tractada va ser lliurada a agricultors amb concessió mentre que una part significativa de la resta de l'aigua reciclada a les depuradores contribuïa a pal·liar els efectes de la sequera, recurrent al litoral mediterrani i agreujada ja pels efectes del canvi climàtic. Tota l'aigua retornada al cicle hidràulic reuneix els requisits ambientals exigits per la legislació i la companyia extrema els seus controls quan es tracta d'abocaments a "Zones Sensibles" amenaçades per processos d'eutrofització.

Així per exemple, els investigadors de Global Òmnium han treballat, entre altres, en projectes com Microplast destinat a evitar l'arribada de microplàstics a la natura. Els microplàstics, asseguren els responsables del projecte, "representen un dels majors problemes mediambientals del nostre temps, ja que la seua presència en els oceans té conseqüències ambientals, econòmiques i sobre la salut. Creiem que les Estacions de Depuració d'Aigües Residuals (EDAR) són una eina molt útil per a la reducció dels microplásticos al mig ".

En col·laboració amb Aimplas, Institut Tecnològic i la Universitat de València, la investigació analitza l'entrada de plàstics en les depuradores, els processos en els que poden ser retinguts i determinarà l'eficàcia en l'eliminació de microplásticos mitjançant diferents sistemes de filtració i a diferents escales. L'objectiu, diuen, és liderar el coneixement sobre els microplàstics i aportar solucions per evitar que acaben provocant problemes en els ecosistemes marins i introduint-se en la cadena alimentària.

Projectes pioners: SARS- GOAnalytics i Oribital EOS "els detectius de la mar"

Global Omnium té com a missió corporativa preservar el nostre entorn des d'una perspectiva transversal i implementa aquesta vocació en tots els àmbits i divisions de la companyia. Per exemple, al laboratori de qualitat d'aigua es treballa des de fa una mica més de 3 anys en la investigació de virus a l'aigua. Gràcies a aquest treball i arran de la crisi del COVID 19 ha estat la primera empresa a desenvolupar un mètode pioner en la detecció de restes gènics de virus en aigües de claveguera. En poques setmanes, aquesta desenvolupant tasques de mostreig i control en moltes ciutats d'Espanya.

Un altre exemple molt significatiu és la intensa tasca que s'està desenvolupant des GOHub. Si parlem de les startups val la pena destacar la tasca desenvolupada per Orbital EOS recentment premiada pels premis GO! ODS de la FUNDACIÓ Rafel de el Pi. Els anomenem els 'detectius de la mar' són capaços de detectar la contaminació marina a tot el món gràcies als seus algoritmes i imatges de satèl·lits. També estan especialitzats en alerta primerenca d'incendis forestals, ara que comença la campanya.

Fundació Oceanogràfic i Fundació Aigües de València

D'altra banda, l'Oceanogràfic de València, gestionat per Avanqua, de el grup Global Omnium, manté obertes 22 línies d'investigació i té programats 57 projectes relacionats amb la conservació i el benestar animal.

A l'àmbit de la conservació destaca la tasca de "L'Arca de l'MAR", conegut popularment com el "hospital de tortugues" i que des de la seua creació per a Fundació Oceanogràfic ha procurat ia la recuperació i devolució al seu medi natural de més de 900 tortugues marines .

El novembre passat, la Direcció General de Medi Natural va introduir, per primera vegada, en la "albufereta" de l'Oceanogràfic uns mil exemplars de samaruc, criats en captivitat al Centre de Conservació d'Espècies aigua dolça de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència climàtica i Transició Ecològica a El Palmar (PN de l'Albufera). Després d'un període d'adaptació, aquests exemplars inicials s'han reproduït amb èxit consolidant un nou reservori a partir d'el qual poden iniciar programes de reintroducció en espais naturals on l'espècie haja desaparegut o es troba amenaçada.

Entre les activitats de la Fundació Aigües de València cal incloure també l'experiència pionera de bioremediació realitzada en el tram final de la desembocadura del Túria. En col·laboració amb l'Ajuntament de València, Global Òmnium ha provat amb èxit la utilització de bacteris per li millora mediambiental de lleres degradats. A més, i amb la Fundació LIMNE treballen per recuperar les llúdrigues als rius valencians.

L'objectiu del projecte, fruit també de la col·laboració amb la Generalitat Valenciana (Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica) és certificar la situació real de la llúdriga als rius valencians i proposar les mesures més adequades per a la conservació aquesta espècie amenaçada.

Pujar