La Generalitat impulsa el programa ValER per a atraure talent científic amb una inversió de 17 milions fins a 2029
Assenyala que esta iniciativa disposa d’una inversió de 17 milions d’euros fins a 2029 per a “atraure i retindre 30 investigadors amb contractes permanents, finançament creixent i condicions competitives per a desenrotllar els seus projectes”
Destaca que “cada investigador pot generar fins a 6 ocupacions indirectes altament qualificades en I+D, obrir noves línies d’investigació i finançament, així com enfortir la relació amb el sector productiu
Ressalta el compromís del Consell per un “sistema de ciència sòlid, estable i atractiu” perquè la Comunitat Valenciana siga referent en biotecnologia, intel·ligència artificial, canvi climàtic, transició energètica o medicina personalitzada”, entre altres
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assegurat que el programa ValER marca l’inici “d’una estratègia ambiciosa per a fer de la Comunitat Valenciana un territori a on la ciència i la innovació siguen la base del desenrotllament, de l’ocupació i de la qualitat de vida”.
Així s’ha pronunciat el cap del Consell en la presentació de la primera convocatòria de ValER, “una iniciativa que seleccionarà, almenys, 5 investigadors distingits cada any fins a arribar a un total de 30 en 2029”. En l’acte ha estat acompanyat pel conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira.
Mazón ha assenyalat que l’objectiu d’este programa és “atraure i retindre el personal investigador excel·lent i obrir les portes per a disposar del millor talent internacional”. Per això, ha explicat que els investigadors seleccionats “tindran contractes permanents, finançament creixent i condicions altament competitives perquè el seu talent i capacitat es queden a la Comunitat Valenciana”.
Esta iniciativa disposa d’una inversió de 17 milions d’euros fins a 2029 procedents de la Generalitat i dels beneficis que genera la Universitat Internacional de València a la Fundació ValER. En concret, un 60 % del pressupost estarà destinat a la contractació d’investigadors, un 30 % per al desenrotllament de projectes científics, amb una dotació inicial de 150.000 euros i una ajuda de mobilitat de fins a 5.000 euros per a facilitar la incorporació de talent internacional.
El president ha indicat que “estos líders d’investigació poden generar fins a sis ocupacions indirectes altament qualificades en I+D la qual cosa multiplicarà la capacitat de desenrotllament científic i tecnològic de la Comunitat Valenciana i augmentarà la capacitat de captar fons”.
Així mateix, el programa ValER “potenciarà projectes estratègics i obrirà noves vies d’investigació en àmbits com de la medicina personalitzada, la sostenibilitat, el canvi climàtic, la intel·ligència artificial, la biotecnologia, les energies renovables i la transformació digital”, ha afegit Mazón.
Comunitat científica forta per a créixer
El cap del Consell ha mostrat el compromís de la Generalitat per “una comunitat científica forta com a ferramenta de creixement col·lectiu per a transformar la societat, resoldre desafiaments, enfortir el sector productiu i millorar el benestar dels ciutadans”.
En este sentit, ha reafirmat el suport a la investigació i la tecnologia per a “aportar solucions innovadores” que permeten, per exemple, anticipar amenaces i mitigar efectes com els causats per les riuades, així com millorar la protecció de l’entorn natural, el patrimoni cultural, optimitzar el sistema educatiu, avançar en mobilitat elèctrica o dissenyar infraestructures més competitives, sostenibles i segures.
Mazón també ha fet referència a la millora dels tractaments medicosanitaris “amb especial atenció a la investigació oncològica”. De fet, la Comunitat Valenciana compta amb més de 200 projectes d’investigació en actiu en este camp que disposen d’un finançament superior als 50 milions d’euros.
Per tot això, el president ha ressaltat que el Consell té “la visió, l’estratègia i la determinació per a consolidar un sistema d’investigació sòlid, estable i atractiu”, al mateix temps que ha advocat per la col·laboració “publicoprivada per a construir un model de creixement basat en la innovació i el coneixement”.