5 de desembre de 2020 5/12/20

La Generalitat demanarà la passada de tota la Comunitat Valenciana a la fase 3 a partir del 15 de juny

La Generalitat demanarà la passada de tota la Comunitat Valenciana a la fase 3 a partir del 15 de juny - (foto 1)
  • La petició anirà acompanyada de l'autorització de moure's entre províncies

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública demanarà aquest dilluns la passada de tota la Comunitat Valenciana a la fase 3 a partir del pròxim 15 de juny amb mobilitat entre les tres províncies.

El president de la Generalitat ha realitzat aquestes declaracions durant la seua compareixença davant els mitjans de comunicació després de la reunió mantinguda amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la resta dels presidents i les presidentes de les comunitats autònomes per a abordar l'evolució de la pandèmia de COVID-19 i les mesures per a la desescalada.

Ximo Puig ha concretat que aquest dilluns la Generalitat presentarà davant el Ministeri de Sanitat la documentació perquè tota la Comunitat Valenciana passe a la fase 3 a partir del següent dilluns, 15 de juny, atesa l'evolució positiva de tots els indicadors sanitaris.

El president ha precisat a més que aquest dimarts hi haurà una reunió deliberativa del Consell en la qual s'abordarà el procés de desescalada i les mesures que es posaran en marxa a partir del passe a la fase 3, en la qual l'autoritat ja es delega a les comunitats autònomes, i ha avançat que una d'elles serà la consideració del conjunt de la Comunitat Valenciana com a unitat territorial, per la qual cosa s'autoritzaran els moviments entre les tres províncies a partir del 15 de juny.

El president ha subratllat que aquesta setmana ha sigut "decisiva" en l'evolució de la pandèmia en la Comunitat Valenciana, ja que la presència de SARS-CoV-2 va "clarament en reculada", com ho demostra que el fet que no s'haja hagut de lamentar cap mort durant cinc dies, "una circumstància inèdita en 3 mesos".

A més, tal com ha exposat, en 470 municipis valencians, el 87% del total, no s'ha registrat cap cas positiu en dues setmanes; l'índex bàsic de reproducció, que assenyala els contagis secundaris per cada persona infectada, es troba estable entorn de 0,7, i tan sols el 0,9% de les proves *PCR donen positiu.

D'altra banda, l'estudi que analitza la presència del virus en aigües residuals mostra que el coronavirus pràcticament ha desaparegut i la previsió és que, si tot continua així, durant la setmana vinent "ja serà indetectable". A més, el nou estudi de *seroprevalencia mostra que el nombre de contagis en la Comunitat Valenciana ha sigut inferior en la meitat que la mitjana espanyola.

En relació amb aquests indicadors, ha subratllat també que la situació hospitalària ha canviat d'una manera "radical", ja que en l'actualitat hi ha 140 persones hospitalitzades per COVID-19 (va arribar a haver-hi fins a 2.200) i que, d'elles, 17 estan en les UCI, una tercera part menys que fa una setmana.

"Serà l'últim tram de la desescalada, i ho farem amb les màximes garanties sanitàries, sense haver corregut més de pressa del que devíem, donant, a més, una imatge de seguretat, de rigor i de màxima prudència, perquè estem convençuts d'una cosa: ser prudents ara és garantia d'una recuperació econòmica més ràpida i robusta", ha defensat.

Referent a això, ha manifestat que "aqueixa imatge combinada de rigor i seguretat serà un actiu fonamental per a la reactivació del turisme". "Això ens farà més forts, més atractius, més dignes de confiança per a liderar el turisme nacional", ha agregat.

Pujar